Drobiowa rolada w cieście francuskim

Wyjątkowo smaczna mięsna rolada. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. Podajemy z ziemniaczanym puree i surówką.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ciasto francuskie,szynka wieprzowa,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 590 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 400 1600 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
piersi z kurczaka | 800 881 | gramów kcal | |
szynka wieprzowa | 200 190 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 800 gramów • ciasto francuskie 400 gramów
Piersi z kurczaka przekrawamy na plastry i wyklepujemy. Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części i każdą połówkę wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, na średnią grubość - nie za cienko.

2.
boczek z Orawy 100 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Na każdy płatek ciasta układamy piersi z kurczaka, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy na paski i na każdy plaster mięsa kładziemy 1 - 2 kawałki boczku.

3.
szynka wieprzowa 200 gramów • twardy ser 100 gramów
Szynkę (kiełbasę, dietetyczną, miękkie salami) układamy na mięsie z boczkiem i wszystko przykrywamy cienkimi plastrami twardego sera.


5.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rolady, które na blasze całe smarujemy roztrzepanym jakiem. Widelcem w kilku miejscach przebijamy i wierzch posypujemy oregano.

6.
Pieczemy w umiarkowanej temperaturze w średnio rozgrzanym piekarniku 45 minut.

Smacznego!