Drobiowe szpinakowo-jajeczne roladki

Łatwe i szybkie przygotowanie lekkiego i dietetycznego obiadu albo kolacji.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,świeże liście szpinaku,świeże liście szpinaku,piersi z kurczaka,Kurczak,,Wielkanoc
Kurczak
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kukurydza konserwowa | 150 140 | gramów kcal | |
masło | 10 74 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 79 | łyżki kcal | |
oliwa | 45 396 | mililitrów kcal | |
oliwa | 0 ?? | kcal | |
piersi z kurczaka | 400 441 | gramów kcal | |
ryż | 200 688 | gramów kcal | |
sól | ¾ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
świeże liście szpinaku | 50 17 | gramów kcal | |
świeże liście szpinaku | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Drobiowe rolki
masło 10 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól ¼ łyżeczki
Na patelni roztapiamy kawałek masła, dodajemy jajka z solą i mieszamy jajecznicę.

2.
świeże liście szpinaku 50 gramów
Szpinak myjemy na sitku, polewamy wrzącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

3.
piersi z kurczaka 400 gramów
Umyte piersi z kurczaka osuszamy i przekrawamy tak, by wytworzyły się 4 kotlety.

4.
sól • mielona czerwona papryka • czosnek suszony
Z obydwóch stron je wyklepujemy, rozkładamy na desce, posypujemy papryką i czosnkiem. Na mięso rozdzielamy liście szpinaku.

5.
Na szpinak rozdzielamy jajecznicę.

6.
oliwa 30 mililitrów
Na patelni podgrzewamy olej. Piersi z kurczaka zawijamy w rolki i na oleju je szybko smażymy, z obydwóch stron, aż naciągną.

7.
woda 100 mililitrów
Podlewamy wodą, przykrywamy i 20 minut dusimy. Potem patelnię odkrywamy, rolki obracamy i na 5 minut zostawiamy żeby woda gwałtownie wyparowała.

8.
mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • oliwa
Na koniec je lekko obtaczamy w mące, z powrotem dajemy na patelnię, skrapiamy olejem i smażymy ze wszystkich stron.

9. Ryż z kukurydzą
ryż 200 gramów • oliwa 15 mililitrów • kukurydza konserwowa 150 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku, zostawiamy do odcieczenia, podsmażamy na oleju i dodajemy kukurydzę.

10.
Solimy, zalewamy wrzącą wodą około 1 cm nad wierzch ryżu i gotujemy do miękkości. Mieszamy.

11.
Do rolek podajemy ryż z kukurydzą i serwujemy ze świeżymi liśćmi szpinaku.

Smacznego!