swiatwemnie.pl

Drobiowe szpinakowo-jajeczne roladki

     

Łatwe i szybkie przygotowanie lekkiego i dietetycznego obiadu albo kolacji.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Drobiowe rolki

masło 10 g  jajka kurze 2 sztuki  sól ¼ łyżeczki

Na patelni roztapiamy kawałek masła, dodajemy jajka z solą i mieszamy jajecznicę.

Drobiowe rolki

2. 

świeże liście szpinaku 50 g

Szpinak myjemy na sitku, polewamy wrzącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

3. 

piersi z kurczaka 400 g

Umyte piersi z kurczaka osuszamy i przekrawamy tak, by wytworzyły się 4 kotlety.

4. 

sól  mielona czerwona papryka  czosnek suszony

Z obydwóch stron je wyklepujemy, rozkładamy na desce, posypujemy papryką i czosnkiem. Na mięso rozdzielamy liście szpinaku.

5. 

Na szpinak rozdzielamy jajecznicę.

6. 

oliwa 30 ml

Na patelni podgrzewamy olej. Piersi z kurczaka zawijamy w rolki i na oleju je szybko smażymy, z obydwóch stron, aż naciągną.

7. 

woda 100 ml

Podlewamy wodą, przykrywamy i 20 minut dusimy. Potem patelnię odkrywamy, rolki obracamy i na 5 minut zostawiamy żeby woda gwałtownie wyparowała.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  oliwa

Na koniec je lekko obtaczamy w mące, z powrotem dajemy na patelnię, skrapiamy olejem i smażymy ze wszystkich stron.

9. Ryż z kukurydzą

ryż 200 g  oliwa 15 ml  kukurydza konserwowa 150 g

Ryż przepłukujemy na sitku, zostawiamy do odcieczenia, podsmażamy na oleju i dodajemy kukurydzę.

Ryż z kukurydzą

10. 

sól ½ łyżeczki  woda

Solimy, zalewamy wrzącą wodą około 1 cm nad wierzch ryżu i gotujemy do miękkości. Mieszamy.

11. 

świeże liście szpinaku

Do rolek podajemy ryż z kukurydzą i serwujemy ze świeżymi liśćmi szpinaku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się