Drobiowe szpinakowo-jajeczne roladki
Łatwe i szybkie przygotowanie lekkiego i dietetycznego obiadu albo kolacji.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,świeże liście szpinaku,świeże liście szpinaku,piersi z kurczaka,Kurczak,,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
czosnek suszony | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kukurydza konserwowa | 150 | gramów | |
masło | 10 | gramów | |
mielona czerwona papryka | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 | łyżki | |
oliwa | 45 | mililitrów | |
oliwa | - | ||
piersi z kurczaka | 400 | gramów | |
ryż | 200 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
woda | - | ||
świeże liście szpinaku | 50 | gramów | |
świeże liście szpinaku | - |
Przepis
1. Drobiowe rolki
masło 10 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól ¼ łyżeczki
Na patelni roztapiamy kawałek masła, dodajemy jajka z solą i mieszamy jajecznicę.
2.
świeże liście szpinaku 50 gramów
Szpinak myjemy na sitku, polewamy wrzącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.
3.
piersi z kurczaka 400 gramów
Umyte piersi z kurczaka osuszamy i przekrawamy tak, by wytworzyły się 4 kotlety.
4.
sól • mielona czerwona papryka • czosnek suszony
Z obydwóch stron je wyklepujemy, rozkładamy na desce, posypujemy papryką i czosnkiem. Na mięso rozdzielamy liście szpinaku.
5.
Na szpinak rozdzielamy jajecznicę.
6.
oliwa 30 mililitrów
Na patelni podgrzewamy olej. Piersi z kurczaka zawijamy w rolki i na oleju je szybko smażymy, z obydwóch stron, aż naciągną.
7.
woda 100 mililitrów
Podlewamy wodą, przykrywamy i 20 minut dusimy. Potem patelnię odkrywamy, rolki obracamy i na 5 minut zostawiamy żeby woda gwałtownie wyparowała.
8.
mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • oliwa
Na koniec je lekko obtaczamy w mące, z powrotem dajemy na patelnię, skrapiamy olejem i smażymy ze wszystkich stron.
9. Ryż z kukurydzą
ryż 200 gramów • oliwa 15 mililitrów • kukurydza konserwowa 150 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku, zostawiamy do odcieczenia, podsmażamy na oleju i dodajemy kukurydzę.
10.
Solimy, zalewamy wrzącą wodą około 1 cm nad wierzch ryżu i gotujemy do miękkości. Mieszamy.
11.
Do rolek podajemy ryż z kukurydzą i serwujemy ze świeżymi liśćmi szpinaku.
Smacznego!