Piersi z kurczaka w sosie serowym

Bardzo smaczne mięso z kurczaka w sosie serowym podajemy z ryżem zmieszanym z słodką kukurydzą.
przepis,fotoprzepis,ryż,kukurydza konserwowa,piersi z kurczaka,mleko półtłuste 1,5%,ser Feta,twardy ser,Kurczak
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
345 g
Energia porcji
566 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Kurczak ›Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek suszony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kukurydza konserwowa | 250 233 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 15 53 | gramów kcal | |
oliwa | 4 528 | łyżki kcal | |
piersi z kurczaka | 800 881 | gramów kcal | |
ryż | 250 860 | gramów kcal | |
ser Feta | 100 263 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal |
Przepis

3.
sól 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki
Dodajemy mięso, sól i pieprz. 10 minut od czasu do czasu mieszamy i mięso podsmażamy. Podlewamy wodą, przykrywamy i 30 minut pod przykrywką dusimy.

4.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów
Z mleka i mąki przygotowujemy zasmażkę.

5.
ser Feta 100 gramów • twardy ser 100 gramów
Obydwa rodzaje sera strugamy na tarce o grubych oczkach.

6.
Do mięsa najpierw wlewamy zasmażkę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia aż delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i tuż przed podaniem dodajemy sery.

7. Ryż z kukurydzą
ryż 250 gramów • kukurydza konserwowa 250 gramów
Ryż gotujemy i do gorącej wody wrzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki.

Smacznego!