swiatwemnie.pl

Piersi z kurczaka w sosie serowym

    

Bardzo smaczne mięso z kurczaka w sosie serowym podajemy z ryżem zmieszanym z słodką kukurydzą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula80gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek suszony½łyżeczki
kukurydza konserwowa250gramów
mielona czerwona papryka¼łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75015gramów
oliwa4łyżki
piersi z kurczaka800gramów
ryż250gramów
ser Feta100gramów
sól1łyżeczka
twardy ser100gramów
woda100mililitrów

1. 

piersi z kurczaka 800 gramów

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kostki.

2. 

cebula 80 gramów  oliwa 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów  czosnek suszony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki

Dodajemy mięso, sól i pieprz. 10 minut od czasu do czasu mieszamy i mięso podsmażamy. Podlewamy wodą, przykrywamy i 30 minut pod przykrywką dusimy.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów

Z mleka i mąki przygotowujemy zasmażkę.

5. 

ser Feta 100 gramów  twardy ser 100 gramów

Obydwa rodzaje sera strugamy na tarce o grubych oczkach.

6. 

Do mięsa najpierw wlewamy zasmażkę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia aż delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i tuż przed podaniem dodajemy sery.

7. Ryż z kukurydzą

ryż 250 gramów  kukurydza konserwowa 250 gramów

Ryż gotujemy i do gorącej wody wrzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki.

Ryż z kukurydzą

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się