swiatwemnie.pl

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

burak ćwikłowy 300 g

Mniejsze ćwikły myjemy i gotujemy w wodzie, pod pokrywką, około godzinę, do miękkości. Wodę wylewamy i ćwikłę odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie ostudzamy zanurzając ją w zimnej wodzie.

2. 

Ćwikłę obieramy i kroimy na paseczki.

3. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 g  sól himalajska różowa ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

W jogurcie mieszamy sól, przyprawy, cukier i sok z cytryny.

4. 

migdały mielone 2 łyżki

Dodajemy ćwikłę i mielone migdały.

5. Wskazówka na podawanie

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis  NO TITLE przepis

Ilość porcji zależy od sposobu podawania. Jako sałatka do indyjskiego menu wymieniona ilość to około 4 porcje.

Wskazówka na podawanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się