Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,migdały mielone,Sałatki warzywne,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kuchnia indyjska
Kategorie
Sałatki warzywne › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Burak ćwikłowy ›Składniki
Składniki
Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis | 0 ?? | kcal | |
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis | 0 ?? | kcal | |
burak ćwikłowy | 300 144 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 1 20 | łyżeczka kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 250 175 | gramów kcal | |
migdały mielone | 2 173 | łyżki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
przyprawa suszona mięta | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól himalajska różowa | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 300 gramów
Mniejsze ćwikły myjemy i gotujemy w wodzie, pod pokrywką, około godzinę, do miękkości. Wodę wylewamy i ćwikłę odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie ostudzamy zanurzając ją w zimnej wodzie.

2.
Ćwikłę obieramy i kroimy na paseczki.

3.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
W jogurcie mieszamy sól, przyprawy, cukier i sok z cytryny.


5. Wskazówka na podawanie
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis
Ilość porcji zależy od sposobu podawania. Jako sałatka do indyjskiego menu wymieniona ilość to około 4 porcje.

Smacznego!