Polna sałatka z ćwikłą i orzechami
![Polna sałatka z ćwikłą i orzechami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001428/img_pl_4x3/polna-salatka-z-cwikla-i-orzechami_00180.jpg)
Zdrowa sałatka z chrupiącymi orzechami. Podajemy jako dodatek, samodzielną dietetyczną kolację. Liczba porcji zależy od sposobu podawania.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,sałata polna (Roszponka),Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
Stewia - proszek | - | ||
burak ćwikłowy | 350 | gramów | |
cytryna | - | ||
orzechowy olej | - | ||
orzechy włoskie | - | ||
sałata polna (Roszponka) | 100 | gramów |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 350 gramów
Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Długość gotowania zleży od wielkości buraczków, których użyjemy. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Obieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001428/small/IMG_1613.jpg)
2.
Ćwikłę kroimy na cienkie paseczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001428/small/IMG_1647.jpg)
3.
sałata polna (Roszponka) 100 gramów • cytryna
Myjemy sałatę, mieszamy z ćwikłą i doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001428/small/IMG_1652.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001428/small/IMG_1653.jpg)
5.
orzechy włoskie • orzechowy olej
Na patelni, ciągle mieszając, smażymy orzechy na sucho. Usmażone delikatnie skrapiamy olejem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001428/small/IMG_1646.jpg)
Smacznego!