swiatwemnie.pl

Kapuściano-ćwikłowa kremowa sałatka

Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Burak ćwikłowy1kilogram
Cebula100gramów
Jogurt naturalny 3,5% tłuszczu400mililitrów
Kapusta biała800gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Ocet2łyżki
Sos tatarski150mililitrów
Sól1łyżeczka
Sól

1. 

kapusta biała 800 g

Kapustę kroimy na małe kawałki.

2. 

sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Wkładamy ją do garnka, dosypujemy soli, kminku, mieszamy i odstawiamy.

3. 

burak ćwikłowy 1 kg

Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie na miękko ( około 1-1,5 godziny). Odstawiamy do wystudzenia i obieramy.

4. 

Ćwikłę trzemy na grubo do kapusty.

5. 

cebula 100 g  ocet 2 łyżki  sól

Cebulę obieramy i też na grubo trzemy do sałatki. Dodajemy ocet, sól (według smaku) i dobrze mieszamy.

6. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 ml

Dodajemy jogurt i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.

7. 

sos tatarski 150 ml

Przed podawaniem dodajemy sos tatarski.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się