Kapuściano-ćwikłowa kremowa sałatka
Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,burak ćwikłowy,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezon - Burak ćwikłowy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 1 | kilogram | |
cebula | 100 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 400 | mililitrów | |
kapusta biała | 800 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
ocet | 2 | łyżki | |
sos tatarski | 150 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - |
Przepis
2.
sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Wkładamy ją do garnka, dosypujemy soli, kminku, mieszamy i odstawiamy.
3.
burak ćwikłowy 1 kilogram
Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie na miękko ( około 1-1,5 godziny). Odstawiamy do wystudzenia i obieramy.
4.
Ćwikłę trzemy na grubo do kapusty.
5.
cebula 100 gramów • ocet 2 łyżki • sól
Cebulę obieramy i też na grubo trzemy do sałatki. Dodajemy ocet, sól (według smaku) i dobrze mieszamy.
6.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 mililitrów
Dodajemy jogurt i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Smacznego!