Kapuściano-ćwikłowa kremowa sałatka

Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,burak ćwikłowy,Sałatki warzywne,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) › Sezon - Burak ćwikłowy ›Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 1 480 | kilogram kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 400 280 | mililitrów kcal | |
kapusta biała | 800 232 | gramów kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
sos tatarski | 150 759 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis

2.
sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Wkładamy ją do garnka, dosypujemy soli, kminku, mieszamy i odstawiamy.

3.
burak ćwikłowy 1 kilogram
Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie na miękko ( około 1-1,5 godziny). Odstawiamy do wystudzenia i obieramy.

4.
Ćwikłę trzemy na grubo do kapusty.

5.
cebula 100 gramów • ocet 2 łyżki • sól
Cebulę obieramy i też na grubo trzemy do sałatki. Dodajemy ocet, sól (według smaku) i dobrze mieszamy.

6.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 mililitrów
Dodajemy jogurt i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.


Smacznego!