swiatwemnie.pl

Kapuściano-ćwikłowa kremowa sałatka

     

Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Burak ćwikłowy1kilogram
Cebula100gramów
Jogurt naturalny 3,5% tłuszczu400mililitrów
Kapusta biała800gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Ocet2łyżki
Sos tatarski150mililitrów
Sól1łyżeczka
Sól

1. 

kapusta biała 800 g

Kapustę kroimy na małe kawałki.

2. 

sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Wkładamy ją do garnka, dosypujemy soli, kminku, mieszamy i odstawiamy.

3. 

burak ćwikłowy 1 kg

Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie na miękko ( około 1-1,5 godziny). Odstawiamy do wystudzenia i obieramy.

4. 

Ćwikłę trzemy na grubo do kapusty.

5. 

cebula 100 g  ocet 2 łyżki  sól

Cebulę obieramy i też na grubo trzemy do sałatki. Dodajemy ocet, sól (według smaku) i dobrze mieszamy.

6. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 ml

Dodajemy jogurt i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.

7. 

sos tatarski 150 ml

Przed podawaniem dodajemy sos tatarski.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się