swiatwemnie.pl

Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem

Smaczna sałatka, pełna witamin i minerałów, doskonała jako zdrowa kolacja ale również jako dodatek do pieczonego mięsa.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Burak ćwikłowy1kilogram
Cytryna1sztuka
Jabłka300gramów
Jogurt naturalny 3,5% tłuszczu500gramów
Miód1łyżka
Orzechy włoskie80gramów
Seler150gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda50mililitrów

1. 

burak ćwikłowy 1 kg

Ćwikłę myjemy i gotujemy do miękkości. Ostudzamy i obieramy.

2. 

Ćwikłę kroimy na około 1 cm plasterki i przeciskamy przez kółeczko do przygotowania sałatki jarzynowej, ewentualnie kroimy na małe kosteczki.

3. 

seler 150 g

Selera obieramy i na drobno trzemy.

4. 

Dodajemy do ćwikły i mieszamy.

5. 

woda 50 ml  miód 1 łyżka  cytryna 1 sztuka  sól 1.5 łyżeczki

W wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryny i sól.

6. 

Zalewę wlewamy do sałatki i mieszamy.

7. 

jabłka 300 g

Obieramy i na drobno kroimy jabłka.

8. 

Jabłka dodajemy do sałatki, ...

9. 

orzechy włoskie 80 g

... dodajemy delikatnie nasiekane orzechy, ...

10. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 g

... jogurt i mieszamy.

11. 

Według smaku możemy dosolić albo doprawić jeszcze sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 2 godziny i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się