Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem
![Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001488/img_pl_4x3/cwiklowa-salatka-z-selerem-i-jogurtem_00180.jpg)
Smaczna sałatka, pełna witamin i minerałów, doskonała jako zdrowa kolacja ale również jako dodatek do pieczonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,seler,jabłka,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne Wegetariańskie przepisy Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Burak ćwikłowy Sezon - Seler Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 1 | kilogram | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 300 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 500 | gramów | |
miód | 1 | łyżka | |
orzechy włoskie | 80 | gramów | |
seler | 150 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4762.jpg)
2.
Ćwikłę kroimy na około 1 cm plasterki i przeciskamy przez kółeczko do przygotowania sałatki jarzynowej, ewentualnie kroimy na małe kosteczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4809.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4798.jpg)
4.
Dodajemy do ćwikły i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4812.jpg)
5.
woda 50 mililitrów • miód 1 łyżka • cytryna 1 sztuka • sól 1.5 łyżeczki
W wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryny i sól.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4802.jpg)
6.
Zalewę wlewamy do sałatki i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4814.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4816.jpg)
8.
Jabłka dodajemy do sałatki, ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4818.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4821.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4822.jpg)
11.
Według smaku możemy dosolić albo doprawić jeszcze sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 2 godziny i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001488/small/IMG_4826.jpg)
Smacznego!