swiatwemnie.pl

Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem

    

Smaczna sałatka, pełna witamin i minerałów, doskonała jako zdrowa kolacja ale również jako dodatek do pieczonego mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

burak ćwikłowy1kilogram
cytryna1sztuka
jabłka300gramów
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu500gramów
miód1łyżka
orzechy włoskie80gramów
seler150gramów
sól1.5łyżeczki
woda50mililitrów

1. 

burak ćwikłowy 1 kilogram

Ćwikłę myjemy i gotujemy do miękkości. Ostudzamy i obieramy.

2. 

Ćwikłę kroimy na około 1 cm plasterki i przeciskamy przez kółeczko do przygotowania sałatki jarzynowej, ewentualnie kroimy na małe kosteczki.

3. 

seler 150 gramów

Selera obieramy i na drobno trzemy.

4. 

Dodajemy do ćwikły i mieszamy.

5. 

woda 50 mililitrów  miód 1 łyżka  cytryna 1 sztuka  sól 1.5 łyżeczki

W wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryny i sól.

6. 

Zalewę wlewamy do sałatki i mieszamy.

7. 

jabłka 300 gramów

Obieramy i na drobno kroimy jabłka.

8. 

Jabłka dodajemy do sałatki, ...

9. 

orzechy włoskie 80 gramów

... dodajemy delikatnie nasiekane orzechy, ...

10. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów

... jogurt i mieszamy.

11. 

Według smaku możemy dosolić albo doprawić jeszcze sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 2 godziny i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się