Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem
Smaczna sałatka, pełna witamin i minerałów, doskonała jako zdrowa kolacja ale również jako dodatek do pieczonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,seler,jabłka,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne Wegetariańskie przepisy Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Burak ćwikłowy Sezon - Seler Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 1 | kilogram | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 300 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 500 | gramów | |
miód | 1 | łyżka | |
orzechy włoskie | 80 | gramów | |
seler | 150 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis

2.
Ćwikłę kroimy na około 1 cm plasterki i przeciskamy przez kółeczko do przygotowania sałatki jarzynowej, ewentualnie kroimy na małe kosteczki.


4.
Dodajemy do ćwikły i mieszamy.

5.
woda 50 mililitrów • miód 1 łyżka • cytryna 1 sztuka • sól 1.5 łyżeczki
W wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryny i sól.

6.
Zalewę wlewamy do sałatki i mieszamy.


8.
Jabłka dodajemy do sałatki, ...



11.
Według smaku możemy dosolić albo doprawić jeszcze sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 2 godziny i możemy podawać.

Smacznego!