Ogórkowa sałatka z ćwikłą w jogurcie

Zdrowa sałatka odpowiednia także jako dodatek do potraw mięsnych.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,ogórek sałatkowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 200 96 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 1 20 | łyżeczka kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 300 210 | gramów kcal | |
ogórek sałatkowy | 400 64 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól himalajska różowa | 0 ?? | kcal | |
zielona cebulka | 1 ?? | sztuka kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 200 gramów • ogórek sałatkowy 400 gramów
Małą ćwikłę myjemy i przez około godzinę gotujemy na miękko. Studzimy zanurzając w zimnej wodzie. Ogórki częściowo obieramy i kroimy na małe kostki.

2.
Ćwikłę obieramy i również kroimy na małe kostki.

3.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 300 gramów • cukier trzcinowy 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól himalajska różowa • zielona cebulka 1 sztuka
Warzywa wkładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier, sok z cytryny oraz pieprz. Mieszamy. Możemy dodać drobno pokrajaną zieloną cebulkę. Według smaku, chwilę przed podaniem, solimy i ponownie mieszamy.

Smacznego!