swiatwemnie.pl

Zupa z boczniaków z kluseczkami

Gęsta zupa z boczniaków z warzywami i doskonałym domowym makaronem - kluseczkami.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczniak ostrygowaty350gramów
Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze1sztuka
Kminek mielony½łyżeczki
Marchew150gramów
Masło20gramów
Mąka tortowa pszenna t450125gramów
Nać pietruszki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Pietruszka50gramów
Sól1łyżeczka
Sól warzywna natur
Woda2litry
Zielona cebulka2sztuki

1. 

boczniak ostrygowaty 350 g

Boczniak myjemy ...

2. 

marchew 150 g  pietruszka 50 g  cebula 100 g

... i kroimy go na paseczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

3. 

olej słonecznikowy 30 ml

W garnku podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę.

4. 

masło 20 g

Dodajemy warzywa i kawałek masła. Warzywa na maśle smażymy.

5. 

sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 2 litry

Dodajemy boczniak, sól, kminek i pieprz. Mieszamy i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw.

6. 

mąka tortowa pszenna T450 125 g  jajka kurze 1 sztuka

Mieszamy mąkę (ilość dostosowujemy do wielkości jajka) i jajko.

7. 

Wyrabiamy gęste ciasto, które odstawiamy na chwilę i ponownie wyrabiamy.

8. 

Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach.

9. 

Starty makaron - kluseczki rozkładamy na papierowych ręczniczkach i zostawiamy do wyschnięcia.

10. 

zielona cebulka 2 sztuki

Kroimy zieloną cebulkę. Dodajemy ją do ugotowanej zupy.

11. 

sól warzywna Natur  nać pietruszki

Dosypujemy połowę z przygotowanych kluseczek, kilka minut gotujemy. Zupę według smaku dosalamy solą warzywną i na koniec do niej dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.
Resztę kluseczek możemy sobie odłożyć w woreczku śniadaniowym do zamrażalki i później użyć je do innej zupy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się