Zupa z boczniaków z groszkiem
![Zupa z boczniaków z groszkiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001613/img_pl_4x3/zupa-z-boczniakow-z-groszkiem_00180.jpg)
Gęsta zupa z boczniaków pikantnego smaku. Ilość przypraw możemy ograniczyć, ewentualnie niektóre według smaku w ogóle nie użyć. Nie przyprawiona będzie smakować i dzieciom.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ziemniaki,ziemniaki,groszek,Zupy grzybowe,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Zupy grzybowe
Kategorie
Zupy grzybowe Bezlaktozowe Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Zielony groszek Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 500 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
groszek | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1300 | mililitrów | |
ziemniaki | 350 | gramów |
Przepis
1.
boczniak ostrygowaty 500 gramów • ziemniaki 250 gramów
Boczniaka myjemy i na drobno kroimy. Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy na mniejsze kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0768.jpg)
2.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 100 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0774.jpg)
3.
przyprawa chili ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Do cebuli dosypujemy przyprawy, szybko mieszamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0778.jpg)
4.
woda 100 mililitrów
i dodajemy boczniaka. Podlewamy wodą i 5 minut dusimy. Dodajemy ziemniaki ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0780.jpg)
5.
sól 2 łyżeczki • woda 1200 mililitrów • groszek 250 gramów
... i zalewamy wrzącą wodą. Solimy i gotujemy 15 minut. Dodajemy świeży albo mrożony groszek i 10 minut zupę gotujemy dalej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0788.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0789.jpg)
7.
Ziemniakiem zupę zagęszczamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001613/small/IMG_0793.jpg)
Smacznego!