Zupa z boczniaków z groszkiem
Gęsta zupa z boczniaków pikantnego smaku. Ilość przypraw możemy ograniczyć, ewentualnie niektóre według smaku w ogóle nie użyć. Nie przyprawiona będzie smakować i dzieciom.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ziemniaki,ziemniaki,groszek,Zupy grzybowe,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 500 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
groszek | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1300 | mililitrów | |
ziemniaki | 350 | gramów |
Przepis
1.
boczniak ostrygowaty 500 gramów • ziemniaki 250 gramów
Boczniaka myjemy i na drobno kroimy. Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy na mniejsze kawałki.

2.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 100 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3.
przyprawa chili ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Do cebuli dosypujemy przyprawy, szybko mieszamy ...

4.
woda 100 mililitrów
i dodajemy boczniaka. Podlewamy wodą i 5 minut dusimy. Dodajemy ziemniaki ...

5.
sól 2 łyżeczki • woda 1200 mililitrów • groszek 250 gramów
... i zalewamy wrzącą wodą. Solimy i gotujemy 15 minut. Dodajemy świeży albo mrożony groszek i 10 minut zupę gotujemy dalej.


7.
Ziemniakiem zupę zagęszczamy.

Smacznego!