swiatwemnie.pl

Zupa z boczniaków z groszkiem

    

Gęsta zupa z boczniaków pikantnego smaku. Ilość przypraw możemy ograniczyć, ewentualnie niektóre według smaku w ogóle nie użyć. Nie przyprawiona będzie smakować i dzieciom.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

boczniak ostrygowaty500gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
groszek250gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
olej słonecznikowy30mililitrów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
sól2łyżeczki
woda1300mililitrów
ziemniaki350gramów

1. 

boczniak ostrygowaty 500 gramów  ziemniaki 250 gramów

Boczniaka myjemy i na drobno kroimy. Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy na mniejsze kawałki.

2. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów  cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

przyprawa chili ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Do cebuli dosypujemy przyprawy, szybko mieszamy ...

4. 

woda 100 mililitrów

i dodajemy boczniaka. Podlewamy wodą i 5 minut dusimy. Dodajemy ziemniaki ...

5. 

sól 2 łyżeczki  woda 1200 mililitrów  groszek 250 gramów

... i zalewamy wrzącą wodą. Solimy i gotujemy 15 minut. Dodajemy świeży albo mrożony groszek i 10 minut zupę gotujemy dalej.

6. 

ziemniaki 100 gramów

Obieramy ziemniaka, myjemy i na drobno trzemy.

7. 

Ziemniakiem zupę zagęszczamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się