swiatwemnie.pl

Zupa z boczniaków ze śmietaną

Delikatna zupa z boczniaków z ziemniakami i śmietaną.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

boczniak ostrygowaty 300 g  ziemniaki 300 g

Boczniak myjemy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki.

2. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  sól  czarny pieprz mielony  kminek mielony  mielona czerwona papryka

W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy boczniaka, solimy, posypujemy pieprzem i kminkiem. Kilka minut boczniaka dusimy. Dodajemy paprykę i mieszamy.

3. 

woda 1000 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Do boczniaka dodajemy ziemniaki i dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy zasmażkę - w śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się