swiatwemnie.pl

Delikatna zupa z boczniaków

Łatwa, delikatnie zmiksowana, boczniakowo - ziemniaczana zupa.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczniak ostrygowaty400gramów
Kminek½łyżeczki
Masło
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Nać pietruszki
Sól1łyżeczka
Sól
Woda2litry
Ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 g  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  woda 2 litry

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kminku.

2. 

boczniak ostrygowaty 400 g

Boczniaki myjemy, rozdzielamy i po pięciu minutach dodajemy do ziemniaków. Gotujemy razem 20 minut.

3. 

Część gotujących się boczniaków wyciągamy a resztę zawartość garnka miksujemy blenderem.

4. 

mleko tłuste 3,5% 300 ml  sól  masło

Zmiksowaną zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka, według smaku dosalamy, albo dodajemy sól warzywną bez glutaminianu. Na koniec dodajemy kawałek masła.

5. 

nać pietruszki

Serwujemy z pokrojonym boczniakiem, który przed miksowaniem wyciągnęliśmy. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się