Flaczki z boczniaków
![Flaczki z boczniaków](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000892/img_pl_4x3/flaczki-z-boczniakow_00180.jpg)
Fałszywe flaczki z boczniaków ostrygowatych, które są tak samo smaczne jak prawdziwe.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczniak ostrygowaty,Zupy grzybowe,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 600 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
marchew | 100 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1.5 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
przyprawa do gulaszu | ¼ | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 1200 | mililitrów | |
ziemniaki | 380 | gramów |
Przepis
1.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów • przyprawa do gulaszu ¼ łyżeczki
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju z odrobiną przyprawy.
![Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000892/small/IMG_2773w.jpg?mtime=1728718785)
2.
ziemniaki 300 gramów • marchew 100 gramów
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Obydwa składniki smażymy przez 5 minut na cebuli.
![Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki....](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000892/small/IMG_2775w.jpg?mtime=1728718793)
![Myjemy boczniaki....](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000892/small/IMG_2774w.jpg?mtime=1728718792)
4.
mielona czerwona papryka 1.5 łyżeczki • sól 1.5 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • woda 1200 mililitrów
Kroimy je w paski i dodajemy do ziemniaków z marchewką, dodajemy paprykę, sól oraz kminek. Mieszamy, dolewamy gorącej wody i gotujemy przez 20 minut.
![Kroimy je w paski i dodajemy do ziemniaków z...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000892/small/IMG_2776w.jpg?mtime=1728718793)
5.
ziemniaki 80 gramów • czosnek 4 ząbki • majeranek 2 łyżeczki
Zagęszczamy ziemniakami startymi na drobnej tarce. Następnie dodajemy je do zupy razem z rozgniecionym czosnkiem. Zagotowujemy i dosypujemy majeranek. Na koniec możemy jeszcze dosolić według smaku.
![Zagęszczamy ziemniakami startymi na drobnej...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000892/small/IMG_2782w.jpg?mtime=1728718794)
Smacznego!