Szybka zupa z groszku
przepis,fotoprzepis,groszek,bazylia,Zupy z roślin strączkowych,Bezglutenowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
bazylia | 8 | listków | |
cebula | 90 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
groszek | 300 | gramów | |
masło | 15 | gramów | |
rosół z kurczaka | 600 | mililitrów | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 100 | mililitrów | |
ziemniaki | 170 | gramów |
Przepis
1.
cebula 90 gramów • ziemniaki 170 gramów • masło 15 gramów
W garnku roztapiamy masło, na którym smażymy na drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy na małe kawałki pokrojony ziemniak.
2.
rosół z kurczaka 600 mililitrów
Mieszankę w garnku zalewamy rosołem. Gotujemy na mniejszym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
3.
groszek 300 gramów • bazylia 8 listków • słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów
Do garnka wsypujemy świeży albo mrożony groszek, liście świeżej bazylii, śmietanę i jeszcze 5 minut gotujemy.
4.
Zupę odkładamy na bok, blenderem wszystko dobrze miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!