swiatwemnie.pl

Zupa z bobu z boczkiem

Syta zupa z mało znanego zdrowego warzywa strączkowego.W przeszłości to warzywo często występowało w jadłospisach naszych przodków.Dzisiaj ma wiele odmian i z chęcią je gotują w krajach niemieckojęzycznych, gdzie nazywają je "Dicke bohnen"-"Gruba fasola".

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

suszony bób 350 g  woda 1 litr

Suszony bób przebieramy i na 12 godzin (przez noc) moczymy w zimnej wodzie.

2. 

woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Na drugi dzień wodę w której się bób moczył wylewamy, bób przemywamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy sól, liść laurowy i bób gotujemy do miękkości (45 minut).

3. 

wędzony boczek 60 g  cebula 100 g  makaron krótki 150 g  woda  sól

Podczas gotowania bobu na patelni smażymy na cienko pokrojony boczek z na drobno pokrojoną cebulą. W drugim garnku w słonej wodzie gotujemy makaron.

4. 

pomidory w puszce 300 g

Pomidory z puszki kroimy na małe kawałki i razem z przecierem w którym były sterylizowane dodajemy je do boczku z cebulą.

5. 

Makaron odcedzamy, dodajemy go do bobu razem z pomidorowo-boczkową zawartością patelni.

6. 

bulion warzywny 1 litr

Dolewamy wywar warzywny z bulionu bez dodatków smakowych (2 kostki bulionu Natur warzywny na 1 litr wody) i zupę doprowadzamy do wrzenia.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  słodka śmietana do gotowania 200 ml

Na koniec dodajemy mąkę rozmieszaną w śmietanie, zagotowujemy.

8. 

szynka schwarzwaldzka 200 g

Na cienko pokrojoną wędzoną szynkę smażymy na chrupiąco (na jedną porcję użyjemy 3 plasterki).

9. 

Szynkę kroimy ...

10. 

... i podajemy ją na wierzchu tej zupy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się