Fasolowa zupa z kurkumą

Rozgrzewająca mleczna zupa ze zdrową kurkumą.
przepis,fotoprzepis,przyprawa kurkuma,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
413 g
Energia porcji
248 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
czarny pieprz mielony | 1.5 26 | łyżeczki kcal | |
fasola biała sterylizowana | 500 475 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 200 128 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 105 | łyżki kcal | |
przyprawa kurkuma | 1.5 24 | łyżeczki kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 300 390 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
marchew 200 gramów • ziemniaki 500 gramów • masło 30 gramów
Marchewkę obieramy i na drobno trzemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Masło roztapiamy w garnku,...

2.
...dodajemy marchewkę i dusimy.

3.
sól 1.5 łyżeczki • przyprawa kurkuma 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1.5 łyżeczki
Dodajemy ziemniaki, sól i przyprawy.



6.
...i dodajemy do zupy. Zupę możemy ugotować również z 150 g suszonej fasoli, wieczorem moczymy ją w wodzie a na drugi dzień gotujemy do miękkości.

7.
śmietana (10-12% tłuszczu) 300 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
Ze śmietany, mleka i mąki robimy zawiesinę.

8.
Zawiesinę wlewamy do zupy i zagotowujemy.

Smacznego!