Jesienna warzywna zupa

Zupa pełna zdrowych warzyw. Bez dodawania soli podczas jej gotowania będziemy mogli podać ją i małym dzieciom, którym na pewno zupa posmakuje.
przepis,fotoprzepis,marchew,pietruszka,kalarepa,seler,ziemniaki,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
537 g
Energia porcji
196 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zupy jarzynowe › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezon- Kalarepa › Sezon - Seler › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Marchewka ›Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kalarepa | 250 73 | gramów kcal | |
kasza manna | 35 127 | gramów kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 15 7 | gramów kcal | |
pietruszka | 150 95 | gramów kcal | |
seler | 150 75 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal |
Przepis
1.
marchew 250 gramów • pietruszka 150 gramów • kalarepa 250 gramów • seler 150 gramów • masło 50 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Warzywa obieramy i na grubo trzemy. Dusimy je na maśle, dla dorosłych posolimy.

2.
Potem ją blenderem częściowo miksujemy.

3.
ziemniaki 250 gramów
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw. Mieszamy ...


5. Kluski z pietruszką
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 35 gramów • nać pietruszki 15 gramów
Jajka mieszamy z kaszą. Dodajemy pokrojoną natkę. Na chwilę odstawiamy.

6.
Kluski przecieramy przez sitko na lane kluski do gotującej się zupy.

7.
Chwilę gotujemy i odstawiamy z ognia. Zupa przed podaniem musi pół godziny postać. Kluski w tym czasie same się dogotują.

Smacznego!