swiatwemnie.pl

ActiFry grillowane udka z kurczaka

     

Przepis na marynowane udka z kurczaka bez kości z dodatkiem z ziemniaków, marchewki i cebuli.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula100gramów
Imbir mielony¼łyżeczki
Kminek¼łyżeczki
Marchew200gramów
Mielona czerwona papryka½łyżeczki
Oliwa2łyżki
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Sól½łyżeczki
Udka z kurczaka całe2sztuki
Ziemniaki400gramów

1. 

udka z kurczaka całe 2 sztuki

Udkom z kurczaka ze skórą usuwamy kości.

2. 

sól ¼ łyżeczki  oliwa 1 łyżka  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  imbir mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki

Wymienione składniki mieszamy w płynnej marynacie i w niej panierujemy mięso.

3. 

ziemniaki 400 g  marchew 200 g  oliwa 1 łyżka  sól ¼ łyżeczki  kminek ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki

Ziemniaki i marchewkę kroimy na mniej więcej tej samej wielkości kawałki. Wkładamy do dolnej części ActiFry frytkownicy i równomiernie skrapiamy olejem. Nastawiamy całkowity czas przygotowania na 40 minut i grillowanie "kurczak" w górnej patelni na 12 minut. Przyprawiamy solą, kminkiem i papryką.

4. 

cebula 100 g

Po 10 minutach ActiFry otwieramy i dodajemy na grubo pokrojoną cebulę. Zamykamy i kontynuujemy grillowanie guziczkiem start.

5. 

Po upłynięciu 28 minut frytkownica zatrzyma się i sygnałem dźwiękowym wezwie do włożenia górnej patelni, na którą wkładamy rozłożone zamarynowane udka z kurczaka skórą do góry i kontynuujemy grillowanie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się