Kalarepowe - ziemniaczane placki
Smaczna odmiana klasycznych ziemniaczanych placków.
przepis,fotoprzepis,kalarepa,ziemniaki,czosnek,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon- Kalarepa Sezon - Czosnek Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kalarepa | 1 | kilogram | |
majeranek | 3 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
kalarepa 1 kilogram
Kalarepy obieramy i przez 15 minut gotujemy. Wodę odcedzamy i odstawiamy je do ostudzenia.



4.
majeranek 3 łyżeczki • sól 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • bułka tarta 100 gramów • jajka kurze 3 sztuki • czosnek 6 ząbków
Wsypujemy majeranek, sól, mąkę i bułkę tartą. Dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek i mieszamy.

5.
Blenderem delikatnie rozkruszamy (nie na puree).

6.
Z ciasta smażymy placki na oleju, z obydwóch stron. Usmażone kładziemy na leżąco na papierowym kuchennym ręczniczku, aby odessać zbyteczny tłuszcz.

7.
Potem je na stojąco, jedną obok drugiej, wkładamy do garnka, który wykładamy również papierowym ręczniczkiem. W garnku utrzymają wymaganą temperaturę zanim je będziemy podawać.

Smacznego!