swiatwemnie.pl

Kalarepowe - ziemniaczane placki

     

Smaczna odmiana klasycznych ziemniaczanych placków.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Bułka tarta100gramów
Cebula100gramów
Czosnek6ząbków
Jajka kurze3sztuki
Kalarepa1kilogram
Majeranek3łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Olej słonecznikowy
Sól2łyżeczki
Ziemniaki1kilogram

1. 

kalarepa 1 kg

Kalarepy obieramy i przez 15 minut gotujemy. Wodę odcedzamy i odstawiamy je do ostudzenia.

2. 

ziemniaki 1 kg

Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy.

3. 

cebula 100 g

Trzemy do nich kalarepy i obraną cebulę.

4. 

majeranek 3 łyżeczki  sól 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  bułka tarta 100 g  jajka kurze 3 sztuki  czosnek 6 ząbków

Wsypujemy majeranek, sól, mąkę i bułkę tartą. Dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek i mieszamy.

5. 

Blenderem delikatnie rozkruszamy (nie na puree).

6. 

olej słonecznikowy

Z ciasta smażymy placki na oleju, z obydwóch stron. Usmażone kładziemy na leżąco na papierowym kuchennym ręczniczku, aby odessać zbyteczny tłuszcz.

7. 

Potem je na stojąco, jedną obok drugiej, wkładamy do garnka, który wykładamy również papierowym ręczniczkiem. W garnku utrzymają wymaganą temperaturę zanim je będziemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się