swiatwemnie.pl

Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

Proste ciasto z ulubionych herbatników, pełne smacznego i lekkiego jabłkowo -migdałowego nadzienia, po wierzchu ozdobione ukochaną bitą śmietaną :)

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Budyń waniliowy w proszku74gramów
Cukier kryształ160gramów
Cynamon mielony1łyżeczka
Herbatniki maślane460gramów
Jabłka1.5kilograma
Migdały20gramów
Migdały mielone80gramów
Mleko półtłuste 1,5%
Sok z cytryny20mililitrów
Woda500mililitrów
Śmietana do ubijania (30-33%)600mililitrów

1. 

jabłka 1.5 kg

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

2. 

woda 100 ml  cukier kryształ 160 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę, dosypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy, około 10 minut.

3. 

woda 400 ml  budyń waniliowy w proszku 74 g

W wodzie mieszamy budyń w proszku.

4. 

sok z cytryny 20 ml

Do jabłek dolewamy sok z cytryny, ...

5. 

... przygotowany budyń i gotujemy do zgęstnienia.

6. 

migdały mielone 80 g

Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ale nie zupełnie na zimno).

7. 

herbatniki maślane 460 g  mleko półtłuste 1,5%

Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku herbatniki. Nasze ciasto ma trzy warstwy herbatników i trzy warstwy jabłkowego nadzienia. Herbatniki można ułożyć również na inny rozmiar, na szerokość, długość lub wysokość i według tego warstwować nadzienie. Na herbatniki smarujemy jedną trzecią ciepłego nadzienia ...

8. 

... i ponownie kładziemy szybko namoczone herbatniki. Kontynuujemy drugą trzecią nadzienia, herbatnikami i ostatnią częścią nadzienia. Odstawiamy do wystudzenia.

9. 

migdały 20 g

Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, odcedzamy i obieramy. Rozpoławiamy je na połowę.

10. 

Krótko smażymy na suchej patelni.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 600 ml

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę, ewentualnie z użyciem żelatyny - śmietan fix.

12. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na cieście. Ozdabiamy smażonymi migdałami i mielonymi migdałami. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki do stężenia. Porcje można kroić według wielkości użytych herbatników. Te są dość nasiąknięte i krojenie na dowolnej wielkości porcje też jest możliwe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się