Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

Proste ciasto z ulubionych herbatników, pełne smacznego i lekkiego jabłkowo -migdałowego nadzienia, po wierzchu ozdobione ukochaną bitą śmietaną :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,migdały mielone,herbatniki maślane,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe › Bez pieczenia › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Ciasteczka bez pieczenia ›Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 263 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 160 644 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
herbatniki maślane | 460 2254 | gramów kcal | |
jabłka | 1.5 915 | kilograma kcal | |
migdały | 20 116 | gramów kcal | |
migdały mielone | 80 461 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 0 ?? | kcal | |
sok z cytryny | 20 5 | mililitrów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 600 1866 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
woda 100 mililitrów • cukier kryształ 160 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę, dosypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy, około 10 minut.



5.
... przygotowany budyń i gotujemy do zgęstnienia.

6.
migdały mielone 80 gramów
Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ale nie zupełnie na zimno).

7.
herbatniki maślane 460 gramów • mleko półtłuste 1,5%
Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku herbatniki. Nasze ciasto ma trzy warstwy herbatników i trzy warstwy jabłkowego nadzienia. Herbatniki można ułożyć również na inny rozmiar, na szerokość, długość lub wysokość i według tego warstwować nadzienie. Na herbatniki smarujemy jedną trzecią ciepłego nadzienia ...

8.
... i ponownie kładziemy szybko namoczone herbatniki. Kontynuujemy drugą trzecią nadzienia, herbatnikami i ostatnią częścią nadzienia. Odstawiamy do wystudzenia.

9.
migdały 20 gramów
Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, odcedzamy i obieramy. Rozpoławiamy je na połowę.

10.
Krótko smażymy na suchej patelni.

11.
śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę, ewentualnie z użyciem żelatyny - śmietan fix.

12.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na cieście. Ozdabiamy smażonymi migdałami i mielonymi migdałami. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki do stężenia. Porcje można kroić według wielkości użytych herbatników. Te są dość nasiąknięte i krojenie na dowolnej wielkości porcje też jest możliwe.

Smacznego!