swiatwemnie.pl

Kapuśniaczki

Kapuśniaczkami nie pogardzi żaden gość.

 

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże  mąka luksusowa pszenna T550 400 g  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  sól

Przygotowujemy sobie rozczyn z mleka, cukru i 1/3 kostki drożdży. Potem dodajemy mąkę, jajka, olej i sól. Mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

2. Przygotowanie farszu

kapusta biała 1 sztuka  cukier kryształ 2 łyżki  olej słonecznikowy 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka

Trzemy jedną dużą białą kapustę. Z oleju i dwóch łyżek cukru kryształu robimy karmel. Dodajemy kapustę i mieszamy z karmelem, łączymy. Miękką kapustę doprawiamy cukrem kryształem i cynamonem według smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie farszu

3. Faszerowanie

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Rozdzielamy na 18 części, które napełniamy kapuścianym farszem.

Faszerowanie

4. 

masło 125 g

Układamy je na natłuszczonej blasze, potem smarujemy roztopionym masłem. Kapuśniaczki przebijamy widelcem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

5. 

cukier puder

Kapuśniaczki posypujemy cukrem i możemy serwować.Smacznego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się