Kapuśniaczki

Kapuśniaczkami nie pogardzi żaden gość.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kapusta biała | 1 ?? | sztuka kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 1424 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • świeże drożdże • mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 1 łyżka • sól
Przygotowujemy sobie rozczyn z mleka, cukru i 1/3 kostki drożdży. Potem dodajemy mąkę, jajka, olej i sól. Mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie farszu
kapusta biała 1 sztuka • cukier kryształ 2 łyżki • olej słonecznikowy 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka
Trzemy jedną dużą białą kapustę. Z oleju i dwóch łyżek cukru kryształu robimy karmel. Dodajemy kapustę i mieszamy z karmelem, łączymy. Miękką kapustę doprawiamy cukrem kryształem i cynamonem według smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

3. Faszerowanie
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Rozdzielamy na 18 części, które napełniamy kapuścianym farszem.

4.
masło 125 gramów
Układamy je na natłuszczonej blasze, potem smarujemy roztopionym masłem. Kapuśniaczki przebijamy widelcem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.


Smacznego!