swiatwemnie.pl

Kapuśniaczki

    

Kapuśniaczkami nie pogardzi żaden gość.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże  mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  sól

Przygotowujemy sobie rozczyn z mleka, cukru i 1/3 kostki drożdży. Potem dodajemy mąkę, jajka, olej i sól. Mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

2. Przygotowanie farszu

kapusta biała 1 sztuka  cukier kryształ 2 łyżki  olej słonecznikowy 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka

Trzemy jedną dużą białą kapustę. Z oleju i dwóch łyżek cukru kryształu robimy karmel. Dodajemy kapustę i mieszamy z karmelem, łączymy. Miękką kapustę doprawiamy cukrem kryształem i cynamonem według smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie farszu

3. Faszerowanie

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Rozdzielamy na 18 części, które napełniamy kapuścianym farszem.

Faszerowanie

4. 

masło 125 gramów

Układamy je na natłuszczonej blasze, potem smarujemy roztopionym masłem. Kapuśniaczki przebijamy widelcem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

5. 

cukier puder

Kapuśniaczki posypujemy cukrem i możemy serwować.Smacznego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się