PRZEPISY

Kluseczki z makiem

Kluseczki z makiem

Przepis na przygotowanie kluseczek z ziemniaczanego ciasta, posypanych mielonym makiem z cukrem i polanych roztopionym masłem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder1łyżka
jajka kurze1sztuka
kasza manna160gramów
mak mielony4łyżki
masło30gramów
mąka luksusowa pszenna T55020gramów
sól1szczypta
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 160 gramów  sól 1 szczypta

Dodajemy jedno jajko, kaszę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.

5. 

Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.

6. 

Kluseczki wrzucamy na gorącą wodę. Po chwili gotowania wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze 4 minuty.

7. 

Wyciągamy je dziurkowaną chochlą lub sitkiem.

8. 

mak mielony 4 łyżki  cukier puder 1 łyżka  masło 30 gramów

Podajemy posypane mieszanką mielonego maku i cukru. Polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się