Ziemniaczane kuleczki z makiem
Szybka, doskonała kolacja z półproduktu.
przepis,fotoprzepis,ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt,mak mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt | 280 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
mak mielony | 100 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 500 | mililitrów | |
woda | 3.5 | litra |
Przepis
1.
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 gramów • woda 500 mililitrów
Ziemniaczane ciasto w proszku - półprodukt wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i mieszamy. Na chwilę odstawiamy.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 10 minut.

3.
woda 3.5 litra • sól ½ łyżeczki
W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Z ciasta szybko formujemy małe, o średnicy około 12 mm kuleczki.

4.
Kuleczki wsypujemy do wrzącej wody.

5.
Gdy wypłyną na wierzch 8 minut je gotujemy.

6.
masło 50 gramów
Ugotowane odcedzamy, szybko przepłukujemy pod bieżącą woda, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do miski i polewamy roztopionym masłem.


8.
Mieszamy i od razu podajemy.

9.
Jeśli mamy dużo czasu możemy sobie na kuleczki przygotować domowe ciasto z gotowanych ziemniaków i mąki.

Smacznego!