Ziemniaczane kuleczki z makiem

Szybka, doskonała kolacja z półproduktu.
przepis,fotoprzepis,ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt,mak mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
1121 g
Energia porcji
508 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt | 280 930 | gramów kcal | |
cukier puder | 50 194 | gramów kcal | |
mak mielony | 100 541 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
woda | 3.5 0 | litra kcal |
Przepis
1.
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 gramów • woda 500 mililitrów
Ziemniaczane ciasto w proszku - półprodukt wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i mieszamy. Na chwilę odstawiamy.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 10 minut.

3.
woda 3.5 litra • sól ½ łyżeczki
W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Z ciasta szybko formujemy małe, o średnicy około 12 mm kuleczki.

4.
Kuleczki wsypujemy do wrzącej wody.

5.
Gdy wypłyną na wierzch 8 minut je gotujemy.

6.
masło 50 gramów
Ugotowane odcedzamy, szybko przepłukujemy pod bieżącą woda, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do miski i polewamy roztopionym masłem.


8.
Mieszamy i od razu podajemy.

9.
Jeśli mamy dużo czasu możemy sobie na kuleczki przygotować domowe ciasto z gotowanych ziemniaków i mąki.

Smacznego!