swiatwemnie.pl

Ziemniaczane kuleczki z makiem

     

Szybka, doskonała kolacja z półproduktu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt280gramów
Cukier puder50gramów
Mak mielony100gramów
Masło50gramów
Sól½łyżeczki
Woda500mililitrów
Woda3.5litra

1. 

ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 g  woda 500 ml

Ziemniaczane ciasto w proszku - półprodukt wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i mieszamy. Na chwilę odstawiamy.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 10 minut.

3. 

woda 3.5 litra  sól ½ łyżeczki

W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Z ciasta szybko formujemy małe, o średnicy około 12 mm kuleczki.

4. 

Kuleczki wsypujemy do wrzącej wody.

5. 

Gdy wypłyną na wierzch 8 minut je gotujemy.

6. 

masło 50 g

Ugotowane odcedzamy, szybko przepłukujemy pod bieżącą woda, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do miski i polewamy roztopionym masłem.

7. 

mak mielony 100 g  cukier puder 50 g

Posypujemy mielonym makiem wymieszanym z cukrem.

8. 

Mieszamy i od razu podajemy.

9. 

Jeśli mamy dużo czasu możemy sobie na kuleczki przygotować domowe ciasto z gotowanych ziemniaków i mąki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się