Zupa fasolowa z wędzoną golonką
Gęsta zupa, z czterech rodzajów fasoli i ciecierzycy, z doskonałą wędzoną golonką. Zupę polecamy ugotować w większym garnku, ponieważ z pewnością zjecie ją na śniadanie, obiad jak i na kolację, bo nie będziecie mogli się jej oprzeć.
przepis,fotoprzepis,fasola czerwona,fasola biała,fasola Cranberry,fasola pinto,wędzona golonka,rosół z mięsa wędzonego,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
fasola Cranberry | 100 | gramów | |
fasola biała | 100 | gramów | |
fasola czerwona | 100 | gramów | |
fasola pinto | 100 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
rosół z mięsa wędzonego | 750 | mililitrów | |
smalec | 30 | gramów | |
suszona ciecierzyca | 100 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 2 | litry | |
woda | 0 | ||
wędzona golonka | 700 | gramów | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie roślin strączkowych
fasola czerwona 100 gramów • fasola biała 100 gramów • fasola Cranberry 100 gramów • fasola pinto 100 gramów • suszona ciecierzyca 100 gramów
Po "garści" roślin strączkowych rozsypiemy na stół i poprzebieramy. Wymienione rośliny strączkowe są dostępne do kupienia w formie mieszanek.
3. Przygotowanie mięsa
wędzona golonka 700 gramów • woda
Wędzoną golonkę myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy pod wierzch wodą. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości, według wielkości golonki, około 60 minut. Ugotowaną golonkę wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia, potem go rozdzielamy i mięso kroimy na małe kostki. Wywar nie wylewamy.
4. Gotujemy zupę
woda 2 litry • sól 2 łyżeczki • ziemniaki 250 gramów • rosół z mięsa wędzonego 750 mililitrów
Wodę z namoczonych roślin strączkowych wylewamy i dodajemy do nich świeżą wodę i sól. Rośliny gotujemy 30-40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na drobne kostki a po upłynięciu wymienionego czasu dodajemy je do roślin strączkowych. Dolewamy wywar z wędzonej golonki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
5. Zasmażka
smalec 30 gramów • cebula 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do roztopionego smalcu i smażymy na złoto. Wsypujemy mąkę i wyprażamy ją.
7.
i od razu zalewamy gorącym wywarem z gotującej się zupy. Zasmażkę zagotowujemy.
8.
Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę podgotowujemy.
9.
Na koniec dodajemy wędzoną golonkę
Smacznego!