PRZEPISY

Zupa fasolowa z wędzoną golonką

Zupa fasolowa z wędzoną golonką

Gęsta zupa, z czterech rodzajów fasoli i ciecierzycy, z doskonałą wędzoną golonką. Zupę polecamy ugotować w większym garnku, ponieważ z pewnością zjecie ją na śniadanie, obiad jak i na kolację, bo nie będziecie mogli się jej oprzeć.

przepis,fotoprzepis,fasola czerwona,fasola biała,fasola Cranberry,fasola pinto,wędzona golonka,rosół z mięsa wędzonego,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czosnek6ząbków
fasola Cranberry100gramów
fasola biała100gramów
fasola czerwona100gramów
fasola pinto100gramów
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka3łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
rosół z mięsa wędzonego750mililitrów
smalec30gramów
suszona ciecierzyca100gramów
sól2łyżeczki
woda2litry
woda0
wędzona golonka700gramów
ziemniaki250gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie roślin strączkowych

fasola czerwona 100 gramów  fasola biała 100 gramów  fasola Cranberry 100 gramów  fasola pinto 100 gramów  suszona ciecierzyca 100 gramów

Po "garści" roślin strączkowych rozsypiemy na stół i poprzebieramy. Wymienione rośliny strączkowe są dostępne do kupienia w formie mieszanek.

2. 

woda

Przebraną fasolę zalewamy w garnku wodą i 6-8 godzin moczymy.

3. Przygotowanie mięsa

wędzona golonka 700 gramów  woda

Wędzoną golonkę myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy pod wierzch wodą. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości, według wielkości golonki, około 60 minut. Ugotowaną golonkę wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia, potem go rozdzielamy i mięso kroimy na małe kostki. Wywar nie wylewamy.

4. Gotujemy zupę

woda 2 litry  sól 2 łyżeczki  ziemniaki 250 gramów  rosół z mięsa wędzonego 750 mililitrów

Wodę z namoczonych roślin strączkowych wylewamy i dodajemy do nich świeżą wodę i sól. Rośliny gotujemy 30-40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na drobne kostki a po upłynięciu wymienionego czasu dodajemy je do roślin strączkowych. Dolewamy wywar z wędzonej golonki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

5. Zasmażka

smalec 30 gramów  cebula 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do roztopionego smalcu i smażymy na złoto. Wsypujemy mąkę i wyprażamy ją.

6. 

mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Zmniejszamy temperaturę i dodajemy paprykę, mieszamy

7. 

i od razu zalewamy gorącym wywarem z gotującej się zupy. Zasmażkę zagotowujemy.

8. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę podgotowujemy.

9. 

Na koniec dodajemy wędzoną golonkę

10. 

czosnek 6 ząbków  majeranek 2 łyżeczki

dodajemy zmiażdżony czosnek i majeranek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie