swiatwemnie.pl

Zupa fasolowa z wędzoną golonką

     

Gęsta zupa, z czterech rodzajów fasoli i ciecierzycy, z doskonałą wędzoną golonką. Zupę polecamy ugotować w większym garnku, ponieważ z pewnością zjecie ją na śniadanie, obiad jak i na kolację, bo nie będziecie mogli się jej oprzeć.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cebula150gramów
Czosnek6ząbków
Fasola biała100gramów
Fasola cranberry100gramów
Fasola czerwona100gramów
Fasola pinto100gramów
Majeranek2łyżeczki
Mielona czerwona papryka3łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Rosół z mięsa wędzonego750mililitrów
Smalec30gramów
Suszona ciecierzyca100gramów
Sól2łyżeczki
Woda2litry
Woda
Wędzona golonka700gramów
Ziemniaki250gramów

1. Przygotowanie roślin strączkowych

fasola czerwona 100 g  fasola biała 100 g  fasola Cranberry 100 g  fasola pinto 100 g  suszona ciecierzyca 100 g

Po "garści" roślin strączkowych rozsypiemy na stół i poprzebieramy. Wymienione rośliny strączkowe są dostępne do kupienia w formie mieszanek.

Przygotowanie roślin strączkowych

2. 

woda

Przebraną fasolę zalewamy w garnku wodą i 6-8 godzin moczymy.

3. Przygotowanie mięsa

wędzona golonka 700 g  woda

Wędzoną golonkę myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy pod wierzch wodą. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości, według wielkości golonki, około 60 minut. Ugotowaną golonkę wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia, potem go rozdzielamy i mięso kroimy na małe kostki. Wywar nie wylewamy.

Przygotowanie mięsa

4. Gotujemy zupę

woda 2 litry  sól 2 łyżeczki  ziemniaki 250 g  rosół z mięsa wędzonego 750 ml

Wodę z namoczonych roślin strączkowych wylewamy i dodajemy do nich świeżą wodę i sól. Rośliny gotujemy 30-40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na drobne kostki a po upłynięciu wymienionego czasu dodajemy je do roślin strączkowych. Dolewamy wywar z wędzonej golonki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Gotujemy zupę

5. Zasmażka

smalec 30 g  cebula 150 g  mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do roztopionego smalcu i smażymy na złoto. Wsypujemy mąkę i wyprażamy ją.

Zasmażka

6. 

mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Zmniejszamy temperaturę i dodajemy paprykę, mieszamy

7. 

i od razu zalewamy gorącym wywarem z gotującej się zupy. Zasmażkę zagotowujemy.

8. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę podgotowujemy.

9. 

Na koniec dodajemy wędzoną golonkę

10. 

czosnek 6 ząbków  majeranek 2 łyżeczki

dodajemy zmiażdżony czosnek i majeranek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się