PRZEPISY

Wołowy gulasz z ziemniakami

Wołowy gulasz z ziemniakami

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Klasyczny gęsty gulasz, który najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Nie zapomnijcie go popić, dobrym schłodzonym piwkiem!

przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - karkówka,ziemniaki,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

800

352

gramów

kcal

czosnek

5

27

ząbków

kcal

majeranek

2

21

łyżeczki

kcal

mielona czerwona papryka

2

32

łyżeczki

kcal

mięso wołowe - karkówka

800

1560

gramów

kcal

papryka

2

??

sztuki

kcal

pasta paprykowa - ostra

1

5

łyżeczka

kcal

pomidory w puszce

400

92

gramów

kcal

przyprawa do gulaszu

1

14

łyżeczka

kcal

smalec

50

449

gramów

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

woda

1

0

litr

kcal

woda

0

??

kcal

ziemniaki

800

736

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - karkówka 800 gramów

Mięso myjemy i kroimy w kostkę.

Mięso myjemy i kroimy w kostkę....

2. 

papryka 2 sztuki  czosnek 5 ząbków

Paprykę i czosnek oczyszczamy. Paprykę myjemy i kroimy.

Paprykę i czosnek oczyszczamy. Paprykę myjemy i...

3. 

smalec 50 gramów  cebula 800 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu....

4. 

woda

Cebulę często mieszając smażymy dopóki się nie skarmelizuje (około 20-25 minut). Jeśli się przykleja możemy ją stopniowo podlewać, według potrzeby, łyżkami wody.

Cebulę często mieszając smażymy dopóki się...

5. 

Dodajemy mięso...

Dodajemy mięso......

6. 

sól 2 łyżeczki  przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka

...i mieszamy aż naciągnie. Wsypujemy sól, przyprawę...

...i mieszamy aż naciągnie. Wsypujemy sól,...

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

...i paprykę.

...i paprykę....

8. 

woda 1 litr

Wlewamy gorącą wodę i 45 minut gotujemy pod pokrywką, często mieszając.

Wlewamy gorącą wodę i 45 minut gotujemy pod...

9. 

Po 3/4 godzinie dodajemy przygotowaną paprykę...

Po 3/4 godzinie dodajemy przygotowaną paprykę......

10. 

pomidory w puszce 400 gramów

...i pokrojone pomidory razem z przecierem pomidorowym, w którym były konserwowane. Możemy użyć również świeżych pomidorów, które najpierw polewamy gorącą wodą, obieramy i kroimy (jeśli damy świeże pomidory dodajemy do nich jeszcze 200 ml przecieru pomidorowego). Dalej gotujemy 30 minut.

...i pokrojone pomidory razem z przecierem...

11. 

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy, jeden ziemniak zostawiamy w całości, resztę kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, jeden ziemniak zostawiamy w...

12. 

Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa. Gulasz dalej gotujemy, dopóki mięso i ziemniaki nie będą smacznie miękkie (około 45 minut).

Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa. Gulasz...

13. 

Całego ziemniaka trzemy na drobno.

Całego ziemniaka trzemy na drobno....

14. 

Na koniec zagęszczamy nim gulasz i zagotowujemy.

Na koniec zagęszczamy nim gulasz i zagotowujemy....

15. 

majeranek 2 łyżeczki  sól  pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka

Dodajemy przygotowany przeciśnięty czosnek, majeranek, sól i pikantną paprykową pastę według smaku.

Dodajemy przygotowany przeciśnięty czosnek,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się