PRZEPISY

Wołowy gulasz z ziemniakami

Wołowy gulasz z ziemniakami

Klasyczny gęsty gulasz, który najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Nie zapomnijcie go popić, dobrym schłodzonym piwkiem!

przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - karkówka,ziemniaki,Wołowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula800gramów
czosnek5ząbków
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mięso wołowe - karkówka800gramów
papryka2sztuki
pasta paprykowa - ostra1łyżeczka
pomidory w puszce400gramów
przyprawa do gulaszu1łyżeczka
smalec50gramów
sól2łyżeczki
sól-
woda1litr
woda-
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - karkówka 800 gramów

Mięso myjemy i kroimy w kostkę.

2. 

papryka 2 sztuki  czosnek 5 ząbków

Paprykę i czosnek oczyszczamy. Paprykę myjemy i kroimy.

3. 

smalec 50 gramów  cebula 800 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

4. 

woda

Cebulę często mieszając smażymy dopóki się nie skarmelizuje (około 20-25 minut). Jeśli się przykleja możemy ją stopniowo podlewać, według potrzeby, łyżkami wody.

5. 

Dodajemy mięso...

6. 

sól 2 łyżeczki  przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka

...i mieszamy aż naciągnie. Wsypujemy sól, przyprawę...

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

...i paprykę.

8. 

woda 1 litr

Wlewamy gorącą wodę i 45 minut gotujemy pod pokrywką, często mieszając.

9. 

Po 3/4 godzinie dodajemy przygotowaną paprykę...

10. 

pomidory w puszce 400 gramów

...i pokrojone pomidory razem z przecierem pomidorowym, w którym były konserwowane. Możemy użyć również świeżych pomidorów, które najpierw polewamy gorącą wodą, obieramy i kroimy (jeśli damy świeże pomidory dodajemy do nich jeszcze 200 ml przecieru pomidorowego). Dalej gotujemy 30 minut.

11. 

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy, jeden ziemniak zostawiamy w całości, resztę kroimy w kostkę.

12. 

Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa. Gulasz dalej gotujemy, dopóki mięso i ziemniaki nie będą smacznie miękkie (około 45 minut).

13. 

Całego ziemniaka trzemy na drobno.

14. 

Na koniec zagęszczamy nim gulasz i zagotowujemy.

15. 

majeranek 2 łyżeczki  sól  pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka

Dodajemy przygotowany przeciśnięty czosnek, majeranek, sól i pikantną paprykową pastę według smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie