swiatwemnie.pl

Zapiekane ziemniaczane kluski z kurczakiem

Przepis na przygotowanie ziemniaczanych klusek, zapiekanych z mięsem z kurczaka i warzywami.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2szczypty
Groszek50gramów
Jajka kurze1sztuka
Kukurydza konserwowa80gramów
Mąka luksusowa pszenna t550250gramów
Piersi z kurczaka300gramów
Przyprawa warzywna3łyżeczki
Ser półtwardy100gramów
Ser topiony60gramów
Sól1ĆL
Sól1łyżeczka
Ziemniaki430gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 430 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 ĆL  mąka luksusowa pszenna T550 250 g

Ziemniaki obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy jajka, sól, mąkę i wyrabiamy pół gęste ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Kluski gotujemy w słonej wodzie około 3 - 4 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

3. Przygotowanie drobiowej mieszanki

boczek 100 g

Boczek szklimy na odrobinie oleju.

Przygotowanie drobiowej mieszanki

4. 

piersi z kurczaka 300 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa warzywna 3 łyżeczki

Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na małe kawałki. Solimy, pieprzymy i chwilkę smażymy.

5. 

groszek 50 g  kukurydza konserwowa 80 g

Dodajemy groszek i kukurydzę.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  ser topiony 60 g  czosnek 2 szczypty

Po chwili zalewamy śmietaną, dodajemy ser topiony i czosnek. Sos chwilę gotujemy, aż się ser roztopi.

7. 

Do naczynia żaroodpornego albo na małej brytfannie warstwami kładziemy kluski.

8. 

Kluski zalewamy drobiową mieszanką i pieczemy na 200°C około 15 minut.

9. 

ser półtwardy 100 g

Potem kluski wyciągamy, posypujemy startym serem.

10. 

Zapiekamy jeszcze 5 minut aż się ser roztopi.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się