Zapiekane ziemniaczane kluski z kurczakiem
Przepis na przygotowanie ziemniaczanych klusek, zapiekanych z mięsem z kurczaka i warzywami.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,piersi z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
groszek | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kukurydza konserwowa | 80 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
piersi z kurczaka | 300 | gramów | |
przyprawa warzywna | 3 | łyżeczki | |
ser półtwardy | 100 | gramów | |
ser topiony | 60 | gramów | |
sól | 1 | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 430 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ziemniaki 430 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 ĆL • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy jajka, sól, mąkę i wyrabiamy pół gęste ciasto.
2.
Kluski gotujemy w słonej wodzie około 3 - 4 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
4.
piersi z kurczaka 300 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa warzywna 3 łyżeczki
Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na małe kawałki. Solimy, pieprzymy i chwilkę smażymy.
6.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • ser topiony 60 gramów • czosnek 2 ząbki
Po chwili zalewamy śmietaną, dodajemy ser topiony i czosnek. Sos chwilę gotujemy, aż się ser roztopi.
7.
Do naczynia żaroodpornego albo na małej brytfannie warstwami kładziemy kluski.
8.
Kluski zalewamy drobiową mieszanką i pieczemy na 200°C około 15 minut.
10.
Zapiekamy jeszcze 5 minut aż się ser roztopi.
Smacznego!