swiatwemnie.pl

Mleczna fasolowa zupa

    

Smaczna zupa z dużej - maślanej białej fasoli Jaś.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ20gramów
duża biała fasola300gramów
liść laurowy2sztuki
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
ocet3łyżki
sól1.5łyżeczki
sól-
woda-
woda2litry
ziemniaki500gramów

1. 

duża biała fasola 300 gramów  woda  woda 2 litry  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc). Potem wodę wylewamy, nalewamy świeżej, dodajemy sól i liście laurowe i fasolę prawie do miękkości gotujemy.

2. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, kroimy na kostki, dodajemy je do fasoli i wszystko razem gotujemy do miękkości.

3. 

mleko tłuste 3,5% ½ litra  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  cukier kryształ 20 gramów  ocet 3 łyżki  sól

Do zupy dolewamy zasmażkę z mąki i mleka. Podgotowujemy, dopóki zupa delikatnie nie zgęstnieje. Według smaku możemy ją delikatnie pocukrować, dodać podgotowanego octu a według potrzeby dosolić.

4. 

masło 50 gramów

Aby podkreślić maślany smak fasoli dodajemy świeże masło.

5. 

Po rozpuszczeniu masła zupę możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się