swiatwemnie.pl

Mleczna fasolowa zupa

Mleczna fasolowa zupa

    

Smaczna zupa z dużej - maślanej białej fasoli Jaś.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. 

duża biała fasola 300 gramów  woda  woda 2 litry  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc). Potem wodę wylewamy, nalewamy świeżej, dodajemy sól i liście laurowe i fasolę prawie do miękkości gotujemy.

2. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, kroimy na kostki, dodajemy je do fasoli i wszystko razem gotujemy do miękkości.

3. 

mleko tłuste 3,5% ½ litra  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  cukier kryształ 20 gramów  ocet 3 łyżki  sól

Do zupy dolewamy zasmażkę z mąki i mleka. Podgotowujemy, dopóki zupa delikatnie nie zgęstnieje. Według smaku możemy ją delikatnie pocukrować, dodać podgotowanego octu a według potrzeby dosolić.

4. 

masło 50 gramów

Aby podkreślić maślany smak fasoli dodajemy świeże masło.

5. 

Po rozpuszczeniu masła zupę możemy podawać.

Smacznego!

cukier kryształ20gramów
duża biała fasola300gramów
liść laurowy2sztuki
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
ocet3łyżki
sól1.5łyżeczki
sól-
woda-
woda2litry
ziemniaki500gramów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się