swiatwemnie.pl

Mleczna fasolowa zupa

Smaczna zupa z dużej - maślanej białej fasoli Jaś.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ20gramów
Duża biała fasola300gramów
Liść laurowy2sztuki
Masło50gramów
Mleko tłuste 3,5%½litra
Mąka chlebowa pszenna t75050gramów
Ocet3łyżki
Sól1.5łyżeczki
Sól
Woda
Woda2litry
Ziemniaki500gramów

1. 

duża biała fasola 300 g  woda  woda 2 litry  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc). Potem wodę wylewamy, nalewamy świeżej, dodajemy sól i liście laurowe i fasolę prawie do miękkości gotujemy.

2. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, kroimy na kostki, dodajemy je do fasoli i wszystko razem gotujemy do miękkości.

3. 

mleko tłuste 3,5% ½ litra  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  cukier kryształ 20 g  ocet 3 łyżki  sól

Do zupy dolewamy zasmażkę z mąki i mleka. Podgotowujemy, dopóki zupa delikatnie nie zgęstnieje. Według smaku możemy ją delikatnie pocukrować, dodać podgotowanego octu a według potrzeby dosolić.

4. 

masło 50 g

Aby podkreślić maślany smak fasoli dodajemy świeże masło.

5. 

Po rozpuszczeniu masła zupę możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się