PRZEPISY

Wołowe mielone mięso z ziemniaczano serowym puree

Wołowe mielone mięso z ziemniaczano serowym puree

Zapiekane mięso z warzywami i serem doprawione ziemniaczanym puree. Jest to doskonały obiad lub kolacja i na pewno będzie wszystkim smakować. Wypróbujcie!

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wołowe mięso mielone,ser Gouda,ser Gouda,Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białe wino100mililitrów
cebula80gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek3ząbki
groszek100gramów
marchew200gramów
masło20gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
olej słonecznikowy4łyżki
przecier pomidorowy3łyżki
ser Gouda200gramów
sól2łyżeczki
tymianek½łyżeczki
woda-
woda100mililitrów
wołowe mięso mielone700gramów
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1 kilogram  woda  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i zalewamy równo wodą. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Połowę wody wylewamy a w drugiej połowie ziemniaki ugniatamy.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  masło 20 gramów  ser Gouda 100 gramów

Dodajemy mleko, masło oraz ser. Mieszamy z puree.

3. 

marchew 200 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy.

4. 

cebula 80 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

wołowe mięso mielone 700 gramów

Mielone mięso dodajemy do cebuli,...

6. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  tymianek ½ łyżeczki  czosnek 3 ząbki

...solimy, wsypujemy przyprawy i dodajemy obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilkę smażymy.

7. 

groszek 100 gramów  woda 100 mililitrów  białe wino 100 mililitrów

Do mięsa dodajemy marchewkę, groszek i podlewamy wodą oraz winem. Mieszamy i pod pokrywką dusimy 20 minut.

8. 

przecier pomidorowy 3 łyżki

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy...

9. 

...a przygotowane mięso wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na mięsie rozkładamy ziemniaczane puree...

10. 

ser Gouda 100 gramów

...i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy.

11. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się