swiatwemnie.pl

Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta

Przepis na przygotowanie klasycznych knedli z ciasta ziemniaczanego nadziewanych śliwkami. Do posypania śliwkowych knedli, można użyć swojej ulubionej posypki.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 750 g

Ziemniaki mączne (rodzaj C albo B) gotujemy w mundurkach. Następnie odstawiamy je, aby dobrze wystygły. Gdy już będą chłodne, obieramy je i trzemy.

2. 

mąka tortowa pszenna T450 250 g  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Dodajemy sól, jajka, mąkę, skrobię i wyrabiamy gęste ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodajemy mąkę.

3. 

cukier cynamonowy  śliwki

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy za pomocą większego garnuszka albo foremki kręgi (lub kroimy w kwadraty). Do każdej wyciętej części wkładamy umytą i wypestkowaną śliwkę, którą następnie posypujemy cukrem cynamonowym lub waniliowym.

4. 

Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut - zależy to od ich wielkości.

5. 

masło  cukier puder  mak mielony

Ugotowane knedle odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i polewamy roztopionym masłem. Posypujemy ulubioną posypką z cukru, maku albo orzechów.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się