PRZEPISY

Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta

Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta

Przepis na przygotowanie klasycznych knedli z ciasta ziemniaczanego nadziewanych śliwkami. Do posypania śliwkowych knedli, można użyć swojej ulubionej posypki.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śliwki,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy-
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
mak mielony-
masło-
mąka tortowa pszenna T450250gramów
skrobia kukurydziana1łyżeczka
sól1szczypta
ziemniaki750gramów
śliwki-

 

Przepis

1. 

ziemniaki 750 gramów

Ziemniaki mączne (rodzaj C albo B) gotujemy w mundurkach. Następnie odstawiamy je, aby dobrze wystygły. Gdy już będą chłodne, obieramy je i trzemy.

2. 

mąka tortowa pszenna T450 250 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Dodajemy sól, jajka, mąkę, skrobię i wyrabiamy gęste ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodajemy mąkę.

3. 

cukier cynamonowy  śliwki

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy za pomocą większego garnuszka albo foremki kręgi (lub kroimy w kwadraty). Do każdej wyciętej części wkładamy umytą i wypestkowaną śliwkę, którą następnie posypujemy cukrem cynamonowym lub waniliowym.

4. 

Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut - zależy to od ich wielkości.

5. 

masło  cukier puder  mak mielony

Ugotowane knedle odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i polewamy roztopionym masłem. Posypujemy ulubioną posypką z cukru, maku albo orzechów.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie