PRZEPISY

Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta

Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie klasycznych knedli z ciasta ziemniaczanego nadziewanych śliwkami. Do posypania śliwkowych knedli, można użyć swojej ulubionej posypki.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śliwki,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy

0

??

kcal

cukier puder

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

mak mielony

0

??

kcal

masło

0

??

kcal

mąka tortowa pszenna T450

250

873

gramów

kcal

skrobia kukurydziana

1

19

łyżeczka

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

ziemniaki

750

690

gramów

kcal

śliwki

0

??

kcal

 

Przepis

1. 

ziemniaki 750 gramów

Ziemniaki mączne (rodzaj C albo B) gotujemy w mundurkach. Następnie odstawiamy je, aby dobrze wystygły. Gdy już będą chłodne, obieramy je i trzemy.

Ziemniaki mączne (rodzaj C albo B) gotujemy w...

2. 

mąka tortowa pszenna T450 250 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Dodajemy sól, jajka, mąkę, skrobię i wyrabiamy gęste ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodajemy mąkę.

Dodajemy sól, jajka, mąkę, skrobię i wyrabiamy...

3. 

cukier cynamonowy  śliwki

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy za pomocą większego garnuszka albo foremki kręgi (lub kroimy w kwadraty). Do każdej wyciętej części wkładamy umytą i wypestkowaną śliwkę, którą następnie posypujemy cukrem cynamonowym lub waniliowym.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej...

4. 

Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut - zależy to od ich wielkości.

5. 

masło  cukier puder  mak mielony

Ugotowane knedle odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i polewamy roztopionym masłem. Posypujemy ulubioną posypką z cukru, maku albo orzechów.

Ugotowane knedle odcedzamy, opłukujemy zimną...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się