swiatwemnie.pl

Placki ziemniaczane z pieczarkami

     

Wymienione placki są pieczone w piekarniku na blasze na specjalnej folii która jest przeznaczona do pieczenia bez tłuszczu. Jednak placki te, wedle gustu, można piec także na blasze wysmarowanej smalcem, ewentualnie smażyć na patelni na oleju.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula150gramów
Czosnek6ząbków
Jajka kurze4sztuki
Kminek mielony½łyżeczki
Majeranek2łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Pieczarki350gramów
Sól2łyżeczki
Ziemniaki1500gramów

1. Pieczarki

pieczarki 350 g

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

Pieczarki

2. Cebula

cebula 150 g

Cebulę obieramy i trzemy na grubo.

Cebula

3. Ziemniaki

ziemniaki 1500 g

Ziemniaki obieramy i tak samo jak cebulę, trzemy na grubo.

Ziemniaki

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 6 ząbków

Do ziemniaków i cebuli dodajemy mleko, jajka, sól, kminek, majeranek oraz obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Dobrze mieszając dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki.

5. 

Dwie blachy do pieczenia wyścielamy foliami do pieczenia bez tłuszczu.

6. 

Na blachy równomiernie rozdzielamy ziemniaczaną masę.

7. 

Jeżeli piekarnik to umożliwia, pieczemy obie blachy naraz. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez 40 minut, potem kolejność blach zmieniamy i przez kolejnych około 30 minut placki dopiekamy.

8. 

Upieczone zostawiamy do wychłodzenia, ostrożnie kroimy, żeby nie przekroić folię - najlepiej nożem do pizzy. Po wychłodzeniu delikatnie je ściągamy z folii. Można podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się