PRZEPISY

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Wymienione placki są pieczone w piekarniku na blasze na specjalnej folii która jest przeznaczona do pieczenia bez tłuszczu. Jednak placki te, wedle gustu, można piec także na blasze wysmarowanej smalcem, ewentualnie smażyć na patelni na oleju.

przepis,fotoprzepis,pieczarki,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czosnek6ząbków
jajka kurze4sztuki
kminek mielony½łyżeczki
majeranek2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
pieczarki350gramów
sól2łyżeczki
ziemniaki1500gramów

 

Przepis

1. Pieczarki

pieczarki 350 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

2. Cebula

cebula 150 gramów

Cebulę obieramy i trzemy na grubo.

3. Ziemniaki

ziemniaki 1500 gramów

Ziemniaki obieramy i tak samo jak cebulę, trzemy na grubo.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 6 ząbków

Do ziemniaków i cebuli dodajemy mleko, jajka, sól, kminek, majeranek oraz obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Dobrze mieszając dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki.

5. 

Dwie blachy do pieczenia wyścielamy foliami do pieczenia bez tłuszczu.

6. 

Na blachy równomiernie rozdzielamy ziemniaczaną masę.

7. 

Jeżeli piekarnik to umożliwia, pieczemy obie blachy naraz. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez 40 minut, potem kolejność blach zmieniamy i przez kolejnych około 30 minut placki dopiekamy.

8. 

Upieczone zostawiamy do wychłodzenia, ostrożnie kroimy, żeby nie przekroić folię - najlepiej nożem do pizzy. Po wychłodzeniu delikatnie je ściągamy z folii. Można podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie