Placki ziemniaczane z pieczarkami
Wymienione placki są pieczone w piekarniku na blasze na specjalnej folii która jest przeznaczona do pieczenia bez tłuszczu. Jednak placki te, wedle gustu, można piec także na blasze wysmarowanej smalcem, ewentualnie smażyć na patelni na oleju.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
pieczarki | 350 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1500 | gramów |
Przepis
4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • majeranek 2 łyżeczki • czosnek 6 ząbków
Do ziemniaków i cebuli dodajemy mleko, jajka, sól, kminek, majeranek oraz obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Dobrze mieszając dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki.
5.
Dwie blachy do pieczenia wyścielamy foliami do pieczenia bez tłuszczu.
6.
Na blachy równomiernie rozdzielamy ziemniaczaną masę.
7.
Jeżeli piekarnik to umożliwia, pieczemy obie blachy naraz. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez 40 minut, potem kolejność blach zmieniamy i przez kolejnych około 30 minut placki dopiekamy.
8.
Upieczone zostawiamy do wychłodzenia, ostrożnie kroimy, żeby nie przekroić folię - najlepiej nożem do pizzy. Po wychłodzeniu delikatnie je ściągamy z folii. Można podawać.
Smacznego!