Wołowina na czerwonym winie

Rustykalny przepis na wołowinę na czerwonym winie z warzywami korzeniowymi, grzybami i tymiankiem.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,tymianek,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wołowina
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
377 g
Energia porcji
451 kcal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czerwone wytrawne wino | 200 164 | mililitrów kcal | |
grzyby shiitake | 100 34 | gramów kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 3 405 | łyżki kcal | |
pietruszka | 50 32 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 250 170 | mililitrów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
tymianek | 1 6 | łyżeczka kcal | |
wołowe mięso - udziec | 600 876 | gramów kcal |
Przepis

2.
olej rzepakowy 3 łyżki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju mięso smażymy. Doprawiamy pieprzem.

3.
czerwone wytrawne wino 200 mililitrów
Mięso przewracamy i smażymy z drugiej strony. Podlewamy winem i smażymy aż połowa wina wygotuje się.

4.
cebula 100 gramów • marchew 150 gramów • pietruszka 50 gramów • grzyby shiitake 100 gramów
Warzywa i grzyby oczyszczamy i kroimy na grubo.


6.
przecier pomidorowy 250 mililitrów • tymianek 1 łyżeczka
Dodajemy przecier pomidorowy i tymianek.

7.
Gotujemy razem często i delikatnie mieszając górną warstwę przez około 20 minut.

8.
Odstawiamy do częściowego ostudzenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

9.
Pieczemy przykryte 40 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!