PRZEPISY

Wołowina na czerwonym winie

Wołowina na czerwonym winie

Rustykalny przepis na wołowinę na czerwonym winie z warzywami korzeniowymi, grzybami i tymiankiem.

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,tymianek,Wołowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula100gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czerwone wytrawne wino200mililitrów
grzyby shiitake100gramów
marchew150gramów
olej rzepakowy3łyżki
pietruszka50gramów
przecier pomidorowy250mililitrów
sól½łyżeczki
tymianek1łyżeczka
wołowe mięso - udziec600gramów

 

Przepis

1. 

wołowe mięso - udziec 600 gramów

Mięso kroimy na 8 plasterków. Kroimy wzdłuż włókien.

2. 

olej rzepakowy 3 łyżki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju mięso smażymy. Doprawiamy pieprzem.

3. 

czerwone wytrawne wino 200 mililitrów

Mięso przewracamy i smażymy z drugiej strony. Podlewamy winem i smażymy aż połowa wina wygotuje się.

4. 

cebula 100 gramów  marchew 150 gramów  pietruszka 50 gramów  grzyby shiitake 100 gramów

Warzywa i grzyby oczyszczamy i kroimy na grubo.

5. 

sól ½ łyżeczki

Warzywa i grzyby dodajemy do mięsa na patelni i solimy.

6. 

przecier pomidorowy 250 mililitrów  tymianek 1 łyżeczka

Dodajemy przecier pomidorowy i tymianek.

7. 

Gotujemy razem często i delikatnie mieszając górną warstwę przez około 20 minut.

8. 

Odstawiamy do częściowego ostudzenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

9. 

Pieczemy przykryte 40 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie