Wołowe curry

Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - antrykot,Wołowina,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
584 g
Energia porcji
345 kcal
Czas przygotowania
2 h. 30 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
biały jogurt | 2 21 | łyżki kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 1 40 | łyżka kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
korzeń imbiru | 15 5 | gramów kcal | |
mięso wołowe - antrykot | 300 369 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
ocet | 1 7 | łyżka kcal | |
olej kokosowy | 3 401 | łyżki kcal | |
papryka czerwona | 100 29 | gramów kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
przyprawa Garam masala | 2 36 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | 2 32 | łyżeczki kcal | |
przyprawa mielona kolendra | 4 60 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 4 75 | łyżeczki kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
ziemniaki | 100 92 | gramów kcal |
Przepis



4.
... i dodajemy do mięsa. Podlewamy po troszkę wodą według potrzeby.

5.
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 4 łyżeczki • przyprawa mielona kolendra 4 łyżeczki • przyprawa kurkuma 2 łyżeczki • przyprawa Garam masala 2 łyżeczki
Mięso posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy.





10.
Dusimy pod pokrywką co najmniej godzinę.

12.
Dusimy kolejnych 30 minut.


14.
... i dodajemy do garnka.

15.
biały jogurt 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • cukier trzcinowy 1 łyżka • ocet 1 łyżka
Dodajemy trochę jogurtu i mleka. Doprawiamy solą, cukrem i octem.

16.
Według twardości mięsa możemy ewentualnie jeszcze pogotować.

Smacznego!