PRZEPISY

Wołowe curry

Wołowe curry

Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.

przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - antrykot,Wołowina,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Wołowina

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

biały jogurt2łyżki
cebula150gramów
cukier trzcinowy1łyżka
czosnek2ząbki
korzeń imbiru15gramów
mięso wołowe - antrykot300gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
ocet1łyżka
olej kokosowy3łyżki
papryka czerwona100gramów
pomidory w puszce400gramów
przyprawa Garam masala2łyżeczki
przyprawa kurkuma2łyżeczki
przyprawa mielona kolendra4łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera4łyżeczki
woda1litr
ziemniaki100gramów

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - antrykot 300 gramów

Mięso kroimy na 2-3 mm kwadraciki.

2. 

olej kokosowy 3 łyżki

W rozgrzanym garnku podsmażamy mięso na oleju.

3. 

korzeń imbiru 15 gramów

Imbir kroimy na drobno ...

4. 

... i dodajemy do mięsa. Podlewamy po troszkę wodą według potrzeby.

5. 

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 4 łyżeczki  przyprawa mielona kolendra 4 łyżeczki  przyprawa kurkuma 2 łyżeczki  przyprawa Garam masala 2 łyżeczki

Mięso posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy.

6. 

cebula 150 gramów

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulę ...

7. 

czosnek 2 ząbki

... i dwa ząbki czosnku.

8. 

ziemniaki 100 gramów

Ziemniaki trzemy na drobno, ...

9. 

woda 1 litr

... dodajemy do garnka i zalewamy wodą.

10. 

Dusimy pod pokrywką co najmniej godzinę.

11. 

pomidory w puszce 400 gramów

Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.

12. 

Dusimy kolejnych 30 minut.

13. 

papryka czerwona 100 gramów

Paprykę kroimy w paseczki ...

14. 

... i dodajemy do garnka.

15. 

biały jogurt 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  cukier trzcinowy 1 łyżka  ocet 1 łyżka

Dodajemy trochę jogurtu i mleka. Doprawiamy solą, cukrem i octem.

16. 

Według twardości mięsa możemy ewentualnie jeszcze pogotować.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie