PRZEPISY

Wołowe curry

Wołowe curry

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.

przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - antrykot,Wołowina,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Wołowina

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

584 g

Energia porcji

345 kcal

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

biały jogurt

2

21

łyżki

kcal

cebula

150

66

gramów

kcal

cukier trzcinowy

1

40

łyżka

kcal

czosnek

2

11

ząbki

kcal

korzeń imbiru

15

5

gramów

kcal

mięso wołowe - antrykot

300

369

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

ocet

1

7

łyżka

kcal

olej kokosowy

3

401

łyżki

kcal

papryka czerwona

100

29

gramów

kcal

pomidory w puszce

400

92

gramów

kcal

przyprawa Garam masala

2

36

łyżeczki

kcal

przyprawa kurkuma

2

32

łyżeczki

kcal

przyprawa mielona kolendra

4

60

łyżeczki

kcal

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera

4

75

łyżeczki

kcal

woda

1

0

litr

kcal

ziemniaki

100

92

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - antrykot 300 gramów

Mięso kroimy na 2-3 mm kwadraciki.

Mięso kroimy na 2-3 mm kwadraciki....

2. 

olej kokosowy 3 łyżki

W rozgrzanym garnku podsmażamy mięso na oleju.

W rozgrzanym garnku podsmażamy mięso na oleju....

3. 

korzeń imbiru 15 gramów

Imbir kroimy na drobno ...

Imbir kroimy na drobno ......

4. 

... i dodajemy do mięsa. Podlewamy po troszkę wodą według potrzeby.

... i dodajemy do mięsa. Podlewamy po troszkę...

5. 

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 4 łyżeczki  przyprawa mielona kolendra 4 łyżeczki  przyprawa kurkuma 2 łyżeczki  przyprawa Garam masala 2 łyżeczki

Mięso posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy.

Mięso posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy....

6. 

cebula 150 gramów

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulę ...

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulę ......

7. 

czosnek 2 ząbki

... i dwa ząbki czosnku.

... i dwa ząbki czosnku....

8. 

ziemniaki 100 gramów

Ziemniaki trzemy na drobno, ...

Ziemniaki trzemy na drobno, ......

9. 

woda 1 litr

... dodajemy do garnka i zalewamy wodą.

... dodajemy do garnka i zalewamy wodą....

10. 

Dusimy pod pokrywką co najmniej godzinę.

11. 

pomidory w puszce 400 gramów

Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.

Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i...

12. 

Dusimy kolejnych 30 minut.

Dusimy kolejnych 30 minut....

13. 

papryka czerwona 100 gramów

Paprykę kroimy w paseczki ...

Paprykę kroimy w paseczki ......

14. 

... i dodajemy do garnka.

... i dodajemy do garnka....

15. 

biały jogurt 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  cukier trzcinowy 1 łyżka  ocet 1 łyżka

Dodajemy trochę jogurtu i mleka. Doprawiamy solą, cukrem i octem.

Dodajemy trochę jogurtu i mleka. Doprawiamy...

16. 

Według twardości mięsa możemy ewentualnie jeszcze pogotować.

Według twardości mięsa możemy ewentualnie...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się