PRZEPISY

Budyniowy deser na Halloween

Budyniowy deser na Halloween

Bu bu bu upiornie słodki smakołyk. Dla dorosłych wierzchnią warstwę "ziemi" polewamy rumem według smaku :)

przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,Desery w pucharkach,Halloween,

Desery w pucharkach

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
budyń czekoladowy - proszek90gramów
cukier kryształ80gramów
cukier puder60gramów
cukierki żelowe - Trolli robaczki100gramów
czekolada-
kakao proszek2łyżki
masa cukrowa biała50gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%750mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
oliwa2łyżki
proszek do pieczenia1łyżeczka
rum2łyżki
skrobia kukurydziana½łyżeczki
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Spód Ziemi

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 60 gramów  rum 2 łyżki  białko jajka 2 sztuki

Żółtka mieszamy z cukrem i rumem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

oliwa 2 łyżki

Dodajemy olej ...

3. 

kakao proszek 2 łyżki

... i kakao.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo ...

5. 

... na przemian z pianą z białek dodajemy ją do ciasta

6. 

Ciasto wylewamy do foremki (np. do prostokątnej) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

8. Budyń

mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów  budyń czekoladowy - proszek 90 gramów

Połowę mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku i wlewamy go do mleka. Gotujemy gęsty budyń.

9. 

Gorący budyń rozdzielamy do pucharków (wysokość 7cm, średnica 7cm).

10. 

Spód wyciągamy z formy i rozkruszamy w rękach.

11. 

cukierki żelowe - Trolli robaczki 100 gramów

Rozkruszony spód warstwujemy na budyniu, przy czym na nim aranżujemy cukierki w kształcie robaczków.

12. 

Pucharki odstawiamy do zupełnego wystudzenia i możemy je podawać, albo jeszcze ozdabiamy je cukrowymi duszkami.

13. 

masa cukrowa biała 50 gramów  skrobia kukurydziana ½ łyżeczki

Masę cukrową rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Przekładamy na 4 części. Za pomocą papierowej formy, albo tylko tak według fantazji wykrawamy przez wszystkie 4 warstwy figurki ducha.

14. 

czekolada

Duszki według potrzeby po rozłożeniu wykańczamy i z roztopionej czekolady za pomocą wykałaczki rysujemy im oczy i usta.

15. 

Do pucharków wbijamy średniej wielkości wykałaczkę i duszki podczas aranżowania na niej opieramy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie