Budyniowy deser na Halloween

Bu bu bu upiornie słodki smakołyk. Dla dorosłych wierzchnią warstwę "ziemi" polewamy rumem według smaku :)
przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,Desery w pucharkach,Halloween,
Desery w pucharkach
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
budyń czekoladowy - proszek | 90 320 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukierki żelowe - Trolli robaczki | 100 340 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
masa cukrowa biała | 50 200 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 750 360 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 214 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal | |
skrobia kukurydziana | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Spód Ziemi
żółtko jajka 2 sztuki • cukier puder 60 gramów • rum 2 łyżki • białko jajka 2 sztuki
Żółtka mieszamy z cukrem i rumem. Z białek ubijamy gęstą pianę.



4.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo ...

5.
... na przemian z pianą z białek dodajemy ją do ciasta

6.
Ciasto wylewamy do foremki (np. do prostokątnej) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

8. Budyń
mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • budyń czekoladowy - proszek 90 gramów
Połowę mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku i wlewamy go do mleka. Gotujemy gęsty budyń.

9.
Gorący budyń rozdzielamy do pucharków (wysokość 7cm, średnica 7cm).

10.
Spód wyciągamy z formy i rozkruszamy w rękach.

11.
cukierki żelowe - Trolli robaczki 100 gramów
Rozkruszony spód warstwujemy na budyniu, przy czym na nim aranżujemy cukierki w kształcie robaczków.

12.
Pucharki odstawiamy do zupełnego wystudzenia i możemy je podawać, albo jeszcze ozdabiamy je cukrowymi duszkami.

13.
masa cukrowa biała 50 gramów • skrobia kukurydziana ½ łyżeczki
Masę cukrową rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Przekładamy na 4 części. Za pomocą papierowej formy, albo tylko tak według fantazji wykrawamy przez wszystkie 4 warstwy figurki ducha.

14.
Duszki według potrzeby po rozłożeniu wykańczamy i z roztopionej czekolady za pomocą wykałaczki rysujemy im oczy i usta.

15.
Do pucharków wbijamy średniej wielkości wykałaczkę i duszki podczas aranżowania na niej opieramy.

Smacznego!