PRZEPISY

Budyniowy deser na Halloween

Budyniowy deser na Halloween

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Bu bu bu upiornie słodki smakołyk. Dla dorosłych wierzchnią warstwę "ziemi" polewamy rumem według smaku :)

przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,Desery w pucharkach,Halloween,

Desery w pucharkach

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

2

34

sztuki

kcal

budyń czekoladowy - proszek

90

320

gramów

kcal

cukier kryształ

80

322

gramów

kcal

cukier puder

60

233

gramów

kcal

cukierki żelowe - Trolli robaczki

100

340

gramów

kcal

czekolada

0

??

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

masa cukrowa biała

50

200

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

750

360

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

60

214

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

oliwa

2

264

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

rum

2

72

łyżki

kcal

skrobia kukurydziana

½

10

łyżeczki

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Spód Ziemi

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 60 gramów  rum 2 łyżki  białko jajka 2 sztuki

Żółtka mieszamy z cukrem i rumem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

Żółtka mieszamy z cukrem i rumem. Z białek...

2. 

oliwa 2 łyżki

Dodajemy olej ...

Dodajemy olej ......

3. 

kakao proszek 2 łyżki

... i kakao.

... i kakao....

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo ...

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i...

5. 

... na przemian z pianą z białek dodajemy ją do ciasta

... na przemian z pianą z białek dodajemy ją do...

6. 

Ciasto wylewamy do foremki (np. do prostokątnej) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Ciasto wylewamy do foremki (np. do prostokątnej)...

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około...

8. Budyń

mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów  budyń czekoladowy - proszek 90 gramów

Połowę mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku i wlewamy go do mleka. Gotujemy gęsty budyń.

Połowę mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W...

9. 

Gorący budyń rozdzielamy do pucharków (wysokość 7cm, średnica 7cm).

Gorący budyń rozdzielamy do pucharków...

10. 

Spód wyciągamy z formy i rozkruszamy w rękach.

Spód wyciągamy z formy i rozkruszamy w rękach....

11. 

cukierki żelowe - Trolli robaczki 100 gramów

Rozkruszony spód warstwujemy na budyniu, przy czym na nim aranżujemy cukierki w kształcie robaczków.

Rozkruszony spód warstwujemy na budyniu, przy...

12. 

Pucharki odstawiamy do zupełnego wystudzenia i możemy je podawać, albo jeszcze ozdabiamy je cukrowymi duszkami.

Pucharki odstawiamy do zupełnego wystudzenia i...

13. 

masa cukrowa biała 50 gramów  skrobia kukurydziana ½ łyżeczki

Masę cukrową rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Przekładamy na 4 części. Za pomocą papierowej formy, albo tylko tak według fantazji wykrawamy przez wszystkie 4 warstwy figurki ducha.

Masę cukrową rozwałkowujemy na stolnicy...

14. 

czekolada

Duszki według potrzeby po rozłożeniu wykańczamy i z roztopionej czekolady za pomocą wykałaczki rysujemy im oczy i usta.

Duszki według potrzeby po rozłożeniu...

15. 

Do pucharków wbijamy średniej wielkości wykałaczkę i duszki podczas aranżowania na niej opieramy.

Do pucharków wbijamy średniej wielkości...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się