Pieczone marynowane żeberka
Marynata smakoszy i dobrej jakości mięsko to podstawa dla tego przysmaku piwoszy i majstrów grilla.
przepis,fotoprzepis,żeberka wieprzowe,czosnek suszony,sos sojowy,sos Worcestershire,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
ketchup | 2 | łyżki | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 1.5 | decylitra | |
sos Worcestershire | 2 | łyżeczki | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
żeberka wieprzowe | 1 | kilogram |
Przepis
1.
żeberka wieprzowe 1 kilogram • olej słonecznikowy 1.5 decylitra • czosnek suszony 1 łyżeczka • sól ½ łyżeczki • sos sojowy 2 łyżki • sos Worcestershire 2 łyżeczki • majeranek 1 łyżeczka • ketchup 2 łyżki
Wymienione składniki razem mieszamy i w wytworzonej marynacie obtaczamy żeberka. Obtoczone mięso wkładamy do woreczka foliowego albo zapakowujemy do folii aluminiowej. Odkładamy na 1-2 dni do lodówki.
2.
Marynowane żeberka gotujemy na parze, podlane wodą i przykryte pokrywką, około godziny do miękkości.
3.
Ugotowane żeberka zapiekamy w piekarniku na 200°C około 20 min.
Smacznego!