swiatwemnie.pl

Śmietanowy ryż

     

Duszony kremowy ryż złagodzony śmietaną. Doskonały jako dodatek do smażonego i grillowanego mięsa i warzyw.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

ryż okrągłoziarnisty 500 g

Ryż przepłukujemy ziemną wodą, odstawiamy do odcieczenia.

2. 

zielona cebulka 1 sztuka  przyprawa warzywna 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól

W garnku smażymy na drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy ryż. Ciągle mieszając chwilkę smażymy. Dodajemy przyprawy, według własnego smaku dosalamy...

3. 

woda 750 ml  nać pietruszki

...i zalewamy wodą. Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki i przykrywamy.

4. 

Gotujemy około 15 minut, dopóki nie wyparuje większa część wody.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

Zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy przykryte jeszcze około 15 minut.

6. 

Ryż ma mieć kremową konsystencję.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się