PRZEPISY

Śmietanowy ryż

Śmietanowy ryż

Duszony kremowy ryż złagodzony śmietaną. Doskonały jako dodatek do smażonego i grillowanego mięsa i warzyw.

przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,śmietana do ubijania (30-33%),Ryż,Bezglutenowe

Ryż

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ryż  Bezglutenowe  

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
nać pietruszki-
przyprawa warzywna2łyżeczki
ryż okrągłoziarnisty500gramów
sól-
woda750mililitrów
zielona cebulka1sztuka
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

ryż okrągłoziarnisty 500 gramów

Ryż przepłukujemy ziemną wodą, odstawiamy do odcieczenia.

2. 

zielona cebulka 1 sztuka  przyprawa warzywna 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól

W garnku smażymy na drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy ryż. Ciągle mieszając chwilkę smażymy. Dodajemy przyprawy, według własnego smaku dosalamy...

3. 

woda 750 mililitrów  nać pietruszki

...i zalewamy wodą. Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki i przykrywamy.

4. 

Gotujemy około 15 minut, dopóki nie wyparuje większa część wody.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy przykryte jeszcze około 15 minut.

6. 

Ryż ma mieć kremową konsystencję.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie