swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka

Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka

    

Chrupiące ciasteczka na świąteczny czas.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 75 gramów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  migdały mielone 50 gramów  sól 1 szczypta  masło 150 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę i mielone migdały. Dodajemy szczyptę soli, masło i jajka.

2. 

Wyrabiamy ciasto które odkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

Ciasto wyciągamy, formujemy z niego rolkę którą równomiernie kroimy na 30 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt kulki. Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie. Potem je ręką zgniatamy na małe placuszki.

4. 

Na środku placuszka drugą stroną łychy robimy wgłębienie. Ciasteczka pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.

5. 

biała czekolada

Nad parą rozpuszczamy czekoladę.

6. 

Wgłębienia w ciasteczkach napełniamy tą czekoladą.

7. 

polewa czekoladowa

Rozpuszczamy ciemną czekoladową polewę a po stężeniu białej czekolady w wgłębieniach, ciasteczka maczamy w ciemnej czekoladzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się