swiatwemnie.pl

Czekoladowe koszyczki z waniliowym kremem

Szybki smakołyk z czekolady i z śmietankowo-budyniowym kremem, doskonale nadający się na dziecięce uroczystości.

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie koszyczków

czekolada do gotowania 200 g

Czekoladę do gotowania rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Odstawiamy żeby trochę ostygła. Do czekolady nic nie dodajemy, ma być gęsta. Wskazówka: Możemy użyć jakąkolwiek czekoladę na gotowanie, my użyliśmy nugatową.

Przygotowanie koszyczków

2. 

Przygotowujemy sobie papierowe koszyczki i za pomocą łyżki wnętrze polewamy czekoladą, brzegi muszą być trochę grubiej polane, aby podczas usuwania papieru nie popękały. Wkładamy do lodówki do stężenia.

3. 

Jak koszyczki stężeją wyciągamy je z lodówki i ostrożnie usuwamy papierowe koszyczki.

4. 

słodkie migdały

Na dno każdego koszyczka dajemy migdał albo orzeszek laskowy.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  budyń waniliowy w proszku 30 g

Oddzielamy część mleka, w którym wymieszamy waniliowy budyń.

Przygotowanie kremu

6. 

cukier waniliowy 2 sztuki

Resztę mleka razem z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia.

7. 

Dolewamy rozmieszany budyń i gotujemy gęsty krem.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 180 ml

Do wychłodzonego kremu delikatnie dodajemy ubitą śmietanę.

9. 

Waniliowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy koszyczki.

10. 

kakao proszek

Koszyczki na koniec posypujemy kakaowym proszkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się