PRZEPISY

Czekoladowe koszyczki z waniliowym kremem

Czekoladowe koszyczki z waniliowym kremem

Szybki smakołyk z czekolady i z śmietankowo-budyniowym kremem, doskonale nadający się na dziecięce uroczystości.

przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,budyń waniliowy w proszku,śmietana do ubijania (30-33%),Babeczki,Bezglutenowe

Babeczki

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku30gramów
cukier waniliowy2sztuki
czekolada do gotowania200gramów
kakao proszek-
mleko półtłuste 1,5%¼litra
słodkie migdały-
śmietana do ubijania (30-33%)180mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie koszyczków

czekolada do gotowania 200 gramów

Czekoladę do gotowania rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Odstawiamy żeby trochę ostygła. Do czekolady nic nie dodajemy, ma być gęsta. Wskazówka: Możemy użyć jakąkolwiek czekoladę na gotowanie, my użyliśmy nugatową.

2. 

Przygotowujemy sobie papierowe koszyczki i za pomocą łyżki wnętrze polewamy czekoladą, brzegi muszą być trochę grubiej polane, aby podczas usuwania papieru nie popękały. Wkładamy do lodówki do stężenia.

3. 

Jak koszyczki stężeją wyciągamy je z lodówki i ostrożnie usuwamy papierowe koszyczki.

4. 

słodkie migdały

Na dno każdego koszyczka dajemy migdał albo orzeszek laskowy.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  budyń waniliowy w proszku 30 gramów

Oddzielamy część mleka, w którym wymieszamy waniliowy budyń.

6. 

cukier waniliowy 2 sztuki

Resztę mleka razem z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia.

7. 

Dolewamy rozmieszany budyń i gotujemy gęsty krem.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 180 mililitrów

Do wychłodzonego kremu delikatnie dodajemy ubitą śmietanę.

9. 

Waniliowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy koszyczki.

10. 

kakao proszek

Koszyczki na koniec posypujemy kakaowym proszkiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie