Czekoladowe koszyczki z waniliowym kremem
Szybki smakołyk z czekolady i z śmietankowo-budyniowym kremem, doskonale nadający się na dziecięce uroczystości.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,budyń waniliowy w proszku,śmietana do ubijania (30-33%),Babeczki,Bezglutenowe
Babeczki
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 30 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | ¼ | litra | |
słodkie migdały | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 180 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie koszyczków
czekolada do gotowania 200 gramów
Czekoladę do gotowania rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Odstawiamy żeby trochę ostygła. Do czekolady nic nie dodajemy, ma być gęsta. Wskazówka: Możemy użyć jakąkolwiek czekoladę na gotowanie, my użyliśmy nugatową.
2.
Przygotowujemy sobie papierowe koszyczki i za pomocą łyżki wnętrze polewamy czekoladą, brzegi muszą być trochę grubiej polane, aby podczas usuwania papieru nie popękały. Wkładamy do lodówki do stężenia.
3.
Jak koszyczki stężeją wyciągamy je z lodówki i ostrożnie usuwamy papierowe koszyczki.
5. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% ¼ litra • budyń waniliowy w proszku 30 gramów
Oddzielamy część mleka, w którym wymieszamy waniliowy budyń.
7.
Dolewamy rozmieszany budyń i gotujemy gęsty krem.
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 180 mililitrów
Do wychłodzonego kremu delikatnie dodajemy ubitą śmietanę.
9.
Waniliowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy koszyczki.
Smacznego!