Czekoladowe koszyczki z waniliowym kremem

Szybki smakołyk z czekolady i z śmietankowo-budyniowym kremem, doskonale nadający się na dziecięce uroczystości.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,budyń waniliowy w proszku,śmietana do ubijania (30-33%),Babeczki,Bezglutenowe
Babeczki
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 30 107 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | sztuki kcal | |
czekolada do gotowania | 200 1002 | gramów kcal | |
kakao proszek | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ¼ 120 | litra kcal | |
słodkie migdały | 0 ?? | kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 180 560 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie koszyczków
czekolada do gotowania 200 gramów
Czekoladę do gotowania rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Odstawiamy żeby trochę ostygła. Do czekolady nic nie dodajemy, ma być gęsta. Wskazówka: Możemy użyć jakąkolwiek czekoladę na gotowanie, my użyliśmy nugatową.

2.
Przygotowujemy sobie papierowe koszyczki i za pomocą łyżki wnętrze polewamy czekoladą, brzegi muszą być trochę grubiej polane, aby podczas usuwania papieru nie popękały. Wkładamy do lodówki do stężenia.

3.
Jak koszyczki stężeją wyciągamy je z lodówki i ostrożnie usuwamy papierowe koszyczki.


5. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% ¼ litra • budyń waniliowy w proszku 30 gramów
Oddzielamy część mleka, w którym wymieszamy waniliowy budyń.


7.
Dolewamy rozmieszany budyń i gotujemy gęsty krem.

8.
śmietana do ubijania (30-33%) 180 mililitrów
Do wychłodzonego kremu delikatnie dodajemy ubitą śmietanę.

9.
Waniliowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy koszyczki.


Smacznego!