swiatwemnie.pl

Wołowy gulasz

     

Mięciutka i soczysta wołowina w fantastycznym winnym sosie z warzywami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 50 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

Cebula100gramów
Czerwone wytrawne wino200mililitrów
Czosnek1ząbek
Marchew200gramów
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mięso wołowe700gramów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Pietruszkag
Pomidory300gramów
Seler
Sól1.5łyżeczki
Woda50mililitrów
Lekkie ziemniaczane puree

1. 

mięso wołowe 700 g

Wołowe mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. 

marchew 200 g

Obieramy marchewkę, myjemy i kroimy na kółeczka.

3. 

pomidory 300 g

Pomidory na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, wodę wylewamy a pomidory obieramy. Kroimy.

4. 

olej słonecznikowy 50 ml  cebula 100 g

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy obrany i starty czosnek.

6. 

Dodajemy mięso i smażymy dopóki nie naciągnie.

7. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  pietruszka  seler

Ściągamy z ognia, dosypujemy paprykę, dodajemy marchewkę (możemy dodać również kawałek pietruszki i selera pokrojonego na małe kawałki) i mieszamy.

8. 

Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory, ...

9. 

czerwone wytrawne wino 200 ml  sól 1.5 łyżeczki

... podlewamy winem i dodajemy sól. Mieszamy.

10. 

woda 50 ml

Dusimy pod pokrywką, często mieszając około 90 minut (do miękkości mięsa). Według potrzeby możemy podlać odrobiną wody.

11. 

Lekkie ziemniaczane puree przepis

Podajemy z ziemniaczanym puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się