swiatwemnie.pl

Wołowy gulasz

    

Mięciutka i soczysta wołowina w fantastycznym winnym sosie z warzywami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 50 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

Lekkie ziemniaczane puree przepis-
cebula100gramów
czerwone wytrawne wino200mililitrów
czosnek1ząbek
marchew200gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mięso wołowe700gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
pietruszka-
pomidory300gramów
seler-
sól1.5łyżeczki
woda50mililitrów

1. 

mięso wołowe 700 gramów

Wołowe mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. 

marchew 200 gramów

Obieramy marchewkę, myjemy i kroimy na kółeczka.

3. 

pomidory 300 gramów

Pomidory na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, wodę wylewamy a pomidory obieramy. Kroimy.

4. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów  cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy obrany i starty czosnek.

6. 

Dodajemy mięso i smażymy dopóki nie naciągnie.

7. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  pietruszka  seler

Ściągamy z ognia, dosypujemy paprykę, dodajemy marchewkę (możemy dodać również kawałek pietruszki i selera pokrojonego na małe kawałki) i mieszamy.

8. 

Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory, ...

9. 

czerwone wytrawne wino 200 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

... podlewamy winem i dodajemy sól. Mieszamy.

10. 

woda 50 mililitrów

Dusimy pod pokrywką, często mieszając około 90 minut (do miękkości mięsa). Według potrzeby możemy podlać odrobiną wody.

11. 

Lekkie ziemniaczane puree przepis

Podajemy z ziemniaczanym puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się