PRZEPISY

Wołowe kostki w śmietanowym sosie z marchewką

Wołowe kostki w śmietanowym sosie z marchewką

Mięciutkie wołowe mięso w delikatnym sosie, podawane z parzonym knedlem. Tego musicie wypróbować!

przepis,fotoprzepis,marchew,mięso wołowe,śmietana (10-12% tłuszczu),Wołowina,Mięso

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
liść laurowy3sztuki
marchew200gramów
mięso wołowe600gramów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
ocet1łyżka
olej słonecznikowy3łyżki
sól1łyżeczka
woda300mililitrów
woda1łyżka
śmietana (10-12% tłuszczu)300mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

marchew 200 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy, na grubo trzemy...

3. 

liść laurowy 3 sztuki  woda 1 łyżka

...dodajemy do cebuli razem z liściem laurowym. Mieszamy i na średnim ogniu chwilkę dusimy. Możemy podlać łyżką wody.

4. 

mięso wołowe 600 gramów

Mięso myjemy, kroimy...

5. 

sól 1 łyżeczka

...dodajemy do warzywnej podstawy, mieszamy i solimy.

6. 

woda 300 mililitrów  ocet 1 łyżka

Wlewamy wodę, ocet i często mieszając gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około ponad godzinę).

7. 

śmietana (10-12% tłuszczu) 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Śmietanę mieszamy z mąką...

8. 

...i wlewamy do mięsa. Krótko gotujemy, według smaku dosalamy i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie