PRZEPISY

Wieprzowo-wołowa rolada z jajkiem

Wieprzowo-wołowa rolada z jajkiem

Duża, mieszana faszerowana rolada mięsna.

przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,łopatka wieprzowa,łopatka wołowa,Wieprzowina,Wołowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka4sztuki
bułka tarta-
cebula150gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek4ząbki
jajka kurze10sztuk
smalec-
sól1.5łyżeczki
łopatka wieprzowa800gramów
łopatka wołowa800gramów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 6 sztuk

Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.

2. 

łopatka wieprzowa 800 gramów  łopatka wołowa 800 gramów  biała podłużna bułka 4 sztuki

Mięso i bułki mielimy.

3. 

cebula 150 gramów  czosnek 4 ząbki  jajka kurze 4 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Cebulę obieramy, na drobno kroimy. Dodajemy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem do mięsa. Solimy, pieprzymy i do masy dodajemy 4 jajka.

4. 

Dłonią dobrze mieszamy.

5. 

bułka tarta

Na deseczkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na deseczce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środku układamy jajka i zawijamy.

6. 

Roladę przetaczamy na brzeg deseczki...

7. 

smalec

...i zsuwamy do głębokiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem, albo polanego olejem.

8. 

Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 45 minut. Potem odkrywamy i 30 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się