Wieprzowo-wołowa rolada z jajkiem

Duża, mieszana faszerowana rolada mięsna.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,łopatka wieprzowa,łopatka wołowa,Wieprzowina,Wołowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 4 ?? | sztuki kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 10 880 | sztuk kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
łopatka wieprzowa | 800 2384 | gramów kcal | |
łopatka wołowa | 800 1240 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk
Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.

2.
łopatka wieprzowa 800 gramów • łopatka wołowa 800 gramów • biała podłużna bułka 4 sztuki
Mięso i bułki mielimy.

3.
cebula 150 gramów • czosnek 4 ząbki • jajka kurze 4 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Cebulę obieramy, na drobno kroimy. Dodajemy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem do mięsa. Solimy, pieprzymy i do masy dodajemy 4 jajka.

4.
Dłonią dobrze mieszamy.

5.
Na deseczkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na deseczce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środku układamy jajka i zawijamy.

6.
Roladę przetaczamy na brzeg deseczki...

7.
...i zsuwamy do głębokiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem, albo polanego olejem.

8.
Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 45 minut. Potem odkrywamy i 30 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.

Smacznego!