swiatwemnie.pl

Wieprzowina w sosie jabłkowym

    

Podajemy z ryżem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Udo wieprzowe400gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jabłka250gramów
oliwa30mililitrów
pikantny sos chili1łyżeczka
skrobia kukurydziana1łyżeczka
suszone grzyby10gramów
sól1.5łyżeczki
woda400mililitrów
woda2łyżki

1. 

cebula 100 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

jabłka 250 gramów  suszone grzyby 10 gramów

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Grzyby moczymy w wodzie.

3. 

Udo wieprzowe 400 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso myjemy, kroimy na paseczki i dodajemy do cebuli. Po naciągnięciu mięsa solimy i pieprzymy.

4. 

Dodajemy jabłka, odcedzone grzyby ...

5. 

woda 400 mililitrów

... i podlewamy wodą. Dusimy około 45 minut, do miękkości mięsa.

6. 

skrobia kukurydziana 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

Według potrzeby zagęszczamy skrobią kukurydzianą.

7. 

pikantny sos chili 1 łyżeczka

Dla pikantnego smaku możemy dodać sos chili.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się