swiatwemnie.pl

Wieprzowina w sosie jabłkowym

Podajemy z ryżem.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jabłka250gramów
Oliwa30mililitrów
Pikantny sos chili1łyżeczka
Skrobia kukurydziana1łyżeczka
Suszone grzyby10gramów
Sól1.5łyżeczki
Udo wieprzowe400gramów
Woda400mililitrów
Woda2łyżki

1. 

cebula 100 g  oliwa 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

jabłka 250 g  suszone grzyby 10 g

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Grzyby moczymy w wodzie.

3. 

Udo wieprzowe 400 g  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso myjemy, kroimy na paseczki i dodajemy do cebuli. Po naciągnięciu mięsa solimy i pieprzymy.

4. 

Dodajemy jabłka, odcedzone grzyby ...

5. 

woda 400 ml

... i podlewamy wodą. Dusimy około 45 minut, do miękkości mięsa.

6. 

skrobia kukurydziana 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

Według potrzeby zagęszczamy skrobią kukurydzianą.

7. 

pikantny sos chili 1 łyżeczka

Dla pikantnego smaku możemy dodać sos chili.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się