PRZEPISY

Jabłkowe ciasto z lodami

Jabłkowe ciasto z lodami

Wypróbujcie to fantastyczne ciasto pieczone głównie z jabłek, pachnące cynamonem i przykryte chrupiącą słodką skórką z francuskiego ciasta.

przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,lody czekoladowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta1łyżka
ciasto francuskie200gramów
cukier kryształ3łyżki
cukier kryształ1łyżeczka
cukier waniliowy8gramów
cynamon mielony1łyżeczka
imbir mielony½łyżeczki
jabłka900gramów
jajka kurze1sztuka
lody czekoladowe200gramów
masło40gramów
mielona gałka muszkatołowa½łyżeczki
skrobia ziemniaczana1łyżka
suszone borówki brusznice15gramów

 

Przepis

1. 

jabłka 900 gramów

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.

2. 

cukier kryształ 3 łyżki

Na dużej patelni roztapiamy cukier.

3. 

masło 40 gramów

Do karmelizującego się cukru dodajemy masło i razem mieszamy.

4. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  imbir mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki

Dodajemy przyprawy i około minutę mieszamy, by smaki się połączyły.

5. 

Dodajemy przygotowane jabłka i delikatnie mieszając obtaczamy je w słodkim sosie. Masę podgrzewamy na patelni około 3 minuty.

6. 

suszone borówki brusznice 15 gramów  skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Dodajemy garść suszonych borówek, masę posypujemy ziemniaczaną skrobią, mieszamy i odstawiamy z ognia.

7. 

bułka tarta 1 łyżka

Spód formy posypujemy bułką tartą.

8. 

cukier waniliowy 8 gramów

Jabłkową masę równomiernie rozkładamy w formie, po wierzchu wyrównujemy i posypujemy waniliowym cukrem.

9. 

ciasto francuskie 200 gramów

Ciasto rozkładamy na formę a wystającą część odcinamy.

10. 

Wypychamy ewentualne bąbelki z ciasta i nacinamy ciasto w kilku miejscach tak, aby podczas pieczenia miała gdzie unikać para.

11. 

jajka kurze 1 sztuka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy równomiernie cukrem.

12. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

13. Serwowanie

lody czekoladowe 200 gramów

Ciasto kroimy na 6 części i podajemy jeszcze ciepłe z lodami wedle własnego smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się