swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto z lodami

Jabłkowe ciasto z lodami

    

Wypróbujcie to fantastyczne ciasto pieczone głównie z jabłek, pachnące cynamonem i przykryte chrupiącą słodką skórką z francuskiego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jabłka 900 gramów

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.

2. 

cukier kryształ 3 łyżki

Na dużej patelni roztapiamy cukier.

3. 

masło 40 gramów

Do karmelizującego się cukru dodajemy masło i razem mieszamy.

4. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  imbir mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki

Dodajemy przyprawy i około minutę mieszamy, by smaki się połączyły.

5. 

Dodajemy przygotowane jabłka i delikatnie mieszając obtaczamy je w słodkim sosie. Masę podgrzewamy na patelni około 3 minuty.

6. 

suszone borówki brusznice 15 gramów  skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Dodajemy garść suszonych borówek, masę posypujemy ziemniaczaną skrobią, mieszamy i odstawiamy z ognia.

7. 

bułka tarta 1 łyżka

Spód formy posypujemy bułką tartą.

8. 

cukier waniliowy 8 gramów

Jabłkową masę równomiernie rozkładamy w formie, po wierzchu wyrównujemy i posypujemy waniliowym cukrem.

9. 

ciasto francuskie 200 gramów

Ciasto rozkładamy na formę a wystającą część odcinamy.

10. 

Wypychamy ewentualne bąbelki z ciasta i nacinamy ciasto w kilku miejscach tak, aby podczas pieczenia miała gdzie unikać para.

11. 

jajka kurze 1 sztuka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy równomiernie cukrem.

12. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

13. Serwowanie

lody czekoladowe 200 gramów

Ciasto kroimy na 6 części i podajemy jeszcze ciepłe z lodami wedle własnego smaku.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się