Wieprzowina z musztardowym sosem
Smaczna wieprzowinka w musztardowym sosie z porem i jabłkami. Podajemy z ryżem albo makaronem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,jabłka,por,musztarda stołowa,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 | gramów | |
brandy | 2 | łyżki | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jabłka | 300 | gramów | |
musztarda stołowa | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
por | 200 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 100 | mililitrów | |
tymianek | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
Udo wieprzowe 600 gramów • jabłka 300 gramów • por 200 gramów
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Por myjemy i kroimy na kółeczka.
2.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • woda 200 mililitrów
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy wieprzowe mięso około dwie minuty z każdej strony, dopóki mięso nie naciągnie i nie zjaśnieje. Dodajemy por i podlewamy wodą, albo rosołem. Zagotowujemy.
3.
musztarda stołowa 3 łyżki • czarny pieprz mielony • tymianek
Do patelni dodajemy pokrojone jabłka i musztardę. Solimy i przyprawiamy. Na średnim ogniu wszystko razem dusimy dopóki mięso nie będzie miękkie.
4.
słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • brandy 2 łyżki
Do mięsa dodajemy śmietanę z mąką i sos zagęszczamy. Wlewamy brandy, płomień zwiększamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
Smacznego!