swiatwemnie.pl

Wieprzowina z musztardowym sosem

    

Smaczna wieprzowinka w musztardowym sosie z porem i jabłkami. Podajemy z ryżem albo makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Udo wieprzowe600gramów
brandy2łyżki
czarny pieprz mielony-
jabłka300gramów
musztarda stołowa3łyżki
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
olej słonecznikowy30mililitrów
por200gramów
słodka śmietana do gotowania100mililitrów
tymianek-
woda200mililitrów

1. 

Udo wieprzowe 600 gramów  jabłka 300 gramów  por 200 gramów

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Por myjemy i kroimy na kółeczka.

2. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 200 mililitrów

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy wieprzowe mięso około dwie minuty z każdej strony, dopóki mięso nie naciągnie i nie zjaśnieje. Dodajemy por i podlewamy wodą, albo rosołem. Zagotowujemy.

3. 

musztarda stołowa 3 łyżki  czarny pieprz mielony  tymianek

Do patelni dodajemy pokrojone jabłka i musztardę. Solimy i przyprawiamy. Na średnim ogniu wszystko razem dusimy dopóki mięso nie będzie miękkie.

4. 

słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  brandy 2 łyżki

Do mięsa dodajemy śmietanę z mąką i sos zagęszczamy. Wlewamy brandy, płomień zwiększamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się