swiatwemnie.pl

Wieprzowina z musztardowym sosem

     

Smaczna wieprzowinka w musztardowym sosie z porem i jabłkami. Podajemy z ryżem albo makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Udo wieprzowe600gramów
brandy2łyżki
czarny pieprz mielony0
jabłka300gramów
musztarda stołowa3łyżki
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
olej słonecznikowy30mililitrów
por200gramów
słodka śmietana do gotowania100mililitrów
tymianek0
woda200mililitrów

1. 

Udo wieprzowe 600 gramów  jabłka 300 gramów  por 200 gramów

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Por myjemy i kroimy na kółeczka.

2. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 200 mililitrów

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy wieprzowe mięso około dwie minuty z każdej strony, dopóki mięso nie naciągnie i nie zjaśnieje. Dodajemy por i podlewamy wodą, albo rosołem. Zagotowujemy.

3. 

musztarda stołowa 3 łyżki  czarny pieprz mielony  tymianek

Do patelni dodajemy pokrojone jabłka i musztardę. Solimy i przyprawiamy. Na średnim ogniu wszystko razem dusimy dopóki mięso nie będzie miękkie.

4. 

słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  brandy 2 łyżki

Do mięsa dodajemy śmietanę z mąką i sos zagęszczamy. Wlewamy brandy, płomień zwiększamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się