swiatwemnie.pl

Jabłkowa rolada z marcepanem

     

Coś słodkiego dla miłośników Świąt Wielkanocnych.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. Korpus rolady

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 g  olej słonecznikowy 50 ml  białko jajka 5 sztuk

Żółtka mieszamy z cukrem, wlewamy olej. Z białek ubijamy gęstą pianę.

Korpus rolady

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  proszek do pieczenia 8 g

Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia...

3. 

...i dodajemy pianę z białek.

4. 

Ciasto wylewamy na blachę (32x44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

5. 

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 8 minut.

6. 

Upieczony płat rozwałkowujemy na kształt rolady, zapakowujemy do wilgotnej ściereczki i odstawiamy do wystygnięcia.

7. Jabłkowe nadzienie

jabłka 1 kg  cukier kryształ 80 g

Jabłka obieramy, trzemy na tarce na grubo i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

Jabłkowe nadzienie

8. 

czekolada do gotowania 50 g  woda 50 ml  budyń czekoladowy - proszek 40 g

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę. W misce z wodą mieszamy budyń i wlewamy go do jabłek. Gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę.

9. 

masło 50 g

Jabłkowe nadzienie odstawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej a następnie mieszamy z miękkim masłem.

10. Nadziewanie rolady

kasztanowe puree 125 g  Marcepan 200 g

Korpus rozwijamy i rozkładamy papier do pieczenia. Roladę smarujemy nadzieniem (brzeg w stronę którego będziemy zwijać ciasto nie smarujemy) a na nadzienie sypiemy starte na tarce częściowo rozmrożone kasztanowe puree. Z marcepanu formujemy mały walec o średnicy około 1,5 cm i układamy na brzegu od którego będziemy zwijać ciasto.

Nadziewanie rolady

11. 

Roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.

12. 

polewa czekoladowa

Potem ją ozdabiamy czekoladą...

13. 

...kroimy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się