Jabłkowa rolada z marcepanem
Coś słodkiego dla miłośników Świąt Wielkanocnych.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Rolady,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Rolady
Kategorie
Rolady › Wielkanoc › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
Marcepan | 200 | gramów | |
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń czekoladowy - proszek | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jabłka | 1 | kilogram | |
kasztanowe puree | 125 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
polewa czekoladowa | - | ||
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1. Korpus rolady
żółtko jajka 5 sztuk • cukier puder 80 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • białko jajka 5 sztuk
Żółtka mieszamy z cukrem, wlewamy olej. Z białek ubijamy gęstą pianę.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia...
3.
...i dodajemy pianę z białek.
4.
Ciasto wylewamy na blachę (32x44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
5.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 8 minut.
6.
Upieczony płat rozwałkowujemy na kształt rolady, zapakowujemy do wilgotnej ściereczki i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Jabłkowe nadzienie
jabłka 1 kilogram • cukier kryształ 80 gramów
Jabłka obieramy, trzemy na tarce na grubo i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia.
8.
czekolada do gotowania 50 gramów • woda 50 mililitrów • budyń czekoladowy - proszek 40 gramów
W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę. W misce z wodą mieszamy budyń i wlewamy go do jabłek. Gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę.
9.
masło 50 gramów
Jabłkowe nadzienie odstawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej a następnie mieszamy z miękkim masłem.
10. Nadziewanie rolady
kasztanowe puree 125 gramów • Marcepan 200 gramów
Korpus rozwijamy i rozkładamy papier do pieczenia. Roladę smarujemy nadzieniem (brzeg w stronę którego będziemy zwijać ciasto nie smarujemy) a na nadzienie sypiemy starte na tarce częściowo rozmrożone kasztanowe puree. Z marcepanu formujemy mały walec o średnicy około 1,5 cm i układamy na brzegu od którego będziemy zwijać ciasto.
11.
Roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.
13.
...kroimy i możemy podawać.
Smacznego!