PRZEPISY

Jabłkowa rolada z marcepanem

Jabłkowa rolada z marcepanem

Coś słodkiego dla miłośników Świąt Wielkanocnych.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Rolady,Wielkanoc

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Marcepan200gramów
białko jajka5sztuk
budyń czekoladowy - proszek40gramów
cukier kryształ80gramów
cukier puder80gramów
czekolada do gotowania50gramów
jabłka1kilogram
kasztanowe puree125gramów
masło50gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
polewa czekoladowa-
proszek do pieczenia8gramów
woda50mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Korpus rolady

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  białko jajka 5 sztuk

Żółtka mieszamy z cukrem, wlewamy olej. Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia...

3. 

...i dodajemy pianę z białek.

4. 

Ciasto wylewamy na blachę (32x44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

5. 

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 8 minut.

6. 

Upieczony płat rozwałkowujemy na kształt rolady, zapakowujemy do wilgotnej ściereczki i odstawiamy do wystygnięcia.

7. Jabłkowe nadzienie

jabłka 1 kilogram  cukier kryształ 80 gramów

Jabłka obieramy, trzemy na tarce na grubo i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

8. 

czekolada do gotowania 50 gramów  woda 50 mililitrów  budyń czekoladowy - proszek 40 gramów

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę. W misce z wodą mieszamy budyń i wlewamy go do jabłek. Gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę.

9. 

masło 50 gramów

Jabłkowe nadzienie odstawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej a następnie mieszamy z miękkim masłem.

10. Nadziewanie rolady

kasztanowe puree 125 gramów  Marcepan 200 gramów

Korpus rozwijamy i rozkładamy papier do pieczenia. Roladę smarujemy nadzieniem (brzeg w stronę którego będziemy zwijać ciasto nie smarujemy) a na nadzienie sypiemy starte na tarce częściowo rozmrożone kasztanowe puree. Z marcepanu formujemy mały walec o średnicy około 1,5 cm i układamy na brzegu od którego będziemy zwijać ciasto.

11. 

Roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.

12. 

polewa czekoladowa

Potem ją ozdabiamy czekoladą...

13. 

...kroimy i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie