Kalafiorowa jajecznica
Klasyczny przepis na przygotowanie kalafiora na sposób "móżdżka". Danie bez dodatku soli nadaje się również dla małych dzieci.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,kalafior,cebula,masło,Dania wegetariańskie,Przepisy na potrawy dla dzieci,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie Przepisy na potrawy dla dzieci Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Kalafior Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
jajka kurze | 8 | sztuk | |
kalafior | 800 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
sól morska | - | ||
woda | - | ||
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
kalafior 800 gramów • woda • sól morska
Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i gotujemy w słonej wodzie.

2.
Wodę wylewamy a kalafiora na drobno, nie na puree, rozgniatamy.

3.
cebula 150 gramów • oliwa 2 łyżki • woda 50 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Podlewamy odrobina wody i cebulę jeszcze dusimy.

4.
Dodajemy przygotowany kalafior, mieszamy.

5.
jajka kurze 8 sztuk • sól • masło 30 gramów
Jajka rozbijamy do miski i mieszamy. Dodajemy ich do kalafiora i ciągle mieszając gotujemy do całkowitego ścięcia jajek. Solimy i dodajemy kawałek masła.

Smacznego!