swiatwemnie.pl

Udziec z indyka w sosie curry

    

Smaczne kawałki indyka w sosie curry - śmietanowym podawane z makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula50gramów
czosnek3ząbki
kukurydza konserwowa200gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75025gramów
oliwa5łyżek
przyprawa curry2łyżeczki
sól1łyżeczka
udziec z indyka - filet600gramów
woda200mililitrów

1. 

udziec z indyka - filet 600 gramów  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  przyprawa curry 2 łyżeczki  oliwa 4 łyżki

Udziec myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy go do miski, dodajemy paprykę oraz przyprawy. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.

2. 

cebula 50 gramów  czosnek 3 ząbki  oliwa 1 łyżka

Na odrobinie oleju szklimy obraną i posiekaną cebulę i czosnek.

3. 

sól 1 łyżeczka

Dodajemy zamarynowane mięso razem z marynatą i smażymy aż mięso naciągnie. Następnie solimy.

4. 

woda 200 mililitrów

Mięso podlewamy gorącą wodą i od czasu do czasu mieszając dusimy przez godzinę pod przykryciem.

5. 

kukurydza konserwowa 200 gramów

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy do niego kukurydzę.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów

Całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w mleku i śmietanie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się