Budyniowo-śmietanowe ciasto

Wzburzone budyniowe fale w biszkopcie ze śmietanową pianą :) Przygotowanie ciasta jest proste i jeśli myślicie że osiem porcji będzie mało, polecamy podwoić dawkę i użyć blachy większego rozmiaru.
przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 140 563 | gramów kcal | |
cukier puder | 40 156 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kakao proszek | 25 77 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 125 434 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
posypka czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 1 ?? | opakowanie kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier kryształ 40 gramów
Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

2.
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 100 gramów • woda 50 mililitrów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy wodę i olej.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę.

4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550 • kakao proszek 25 gramów
Połowę ciasta wylewamy na blachę (18x27cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Do drugiej połówki dodajemy kakao.

5.
Na białe ciasto, zygzakiem, wylewamy ciemne ciasto.

6.
Na ciemne ciasto, zygzakiem, ugotowany budyń.

7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

8.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • cukier puder 40 gramów
Śmietanę mieszamy z cukrem.

9.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

10.
Do bitej śmietany dodajemy śmietanę.

11.
Śmietanową masę nanosimy na wystudzony korpus.

12.
Rozsmarowujemy i ozdabiamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.

13.
Ciasto wyciągamy z blachy.

14.
Odkrawamy brzegi ...

15.
... i kroimy na kawałki.

Smacznego!