PRZEPISY

Budyniowo-śmietanowe ciasto

Budyniowo-śmietanowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Wzburzone budyniowe fale w biszkopcie ze śmietanową pianą :) Przygotowanie ciasta jest proste i jeśli myślicie że osiem porcji będzie mało, polecamy podwoić dawkę i użyć blachy większego rozmiaru.

przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku

40

142

gramów

kcal

cukier kryształ

140

563

gramów

kcal

cukier puder

40

156

gramów

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

kakao proszek

25

77

gramów

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

200

320

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

500

240

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

125

434

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

olej słonecznikowy

50

450

mililitrów

kcal

posypka czekoladowa

0

??

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

1

??

opakowanie

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

200

622

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier kryształ 40 gramów

Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy...

2. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów  woda 50 mililitrów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy wodę i olej.

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy wodę i olej....

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i...

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550  kakao proszek 25 gramów

Połowę ciasta wylewamy na blachę (18x27cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Do drugiej połówki dodajemy kakao.

Połowę ciasta wylewamy na blachę (18x27cm)...

5. 

Na białe ciasto, zygzakiem, wylewamy ciemne ciasto.

Na białe ciasto, zygzakiem, wylewamy ciemne...

6. 

Na ciemne ciasto, zygzakiem, ugotowany budyń.

Na ciemne ciasto, zygzakiem, ugotowany budyń....

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C....

8. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  cukier puder 40 gramów

Śmietanę mieszamy z cukrem.

Śmietanę mieszamy z cukrem....

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

10. 

Do bitej śmietany dodajemy śmietanę.

Do bitej śmietany dodajemy śmietanę....

11. 

Śmietanową masę nanosimy na wystudzony korpus.

Śmietanową masę nanosimy na wystudzony korpus....

12. 

posypka czekoladowa

Rozsmarowujemy i ozdabiamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.

Rozsmarowujemy i ozdabiamy. Odstawiamy na co...

13. 

Ciasto wyciągamy z blachy.

Ciasto wyciągamy z blachy....

14. 

Odkrawamy brzegi ...

Odkrawamy brzegi ......

15. 

... i kroimy na kawałki.

... i kroimy na kawałki....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się