swiatwemnie.pl

Oryginalny polski bigos

     

Tradycyjny jesienno-zimowy posiłek Słowian. Zdrowy i smaczny. W przepisie celowo nie uwzględniono przypraw, nie jest to błąd drukarski :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Boczek wieprzowy300gramów
Karkówka wieprzowa300gramów
Kiełbasa150gramów
Kiszona kapusta1kilogram
Przecier pomidorowy150litrów
Smalec1łyżka
Woda½litra
Wędzony boczek wieprzowy250gramów

1. 

kiszona kapusta 1 kg

Kiszoną kapustę odcedzamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. 

Wędzony boczek wieprzowy 100 g

Wędzony boczek wieprzowy kroimy na drobne kawałki. Na patelni na średnim ogniu wytapiamy skwarki.

3. 

karkówka wieprzowa 300 g  boczek wieprzowy 300 g

Mięso z karkówki i boczku kroimy na kostki 2x2x2 cm i na rozpalonym oleju smażymy tak, aby mięso zmieniło kolor na jasny ze wszystkich stron.

4. 

smalec 1 łyżka  woda ½ litra

W większym garnku na nieznacznie rozgrzanej patelni podgrzewamy przygotowaną kapustę. Następnie dodajemy mięso, dolewamy wody i dusimy około 30 minut.

5. 

kiełbasa 150 g  Wędzony boczek wieprzowy 150 g

Dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędzony boczek i gotujemy przez kolejne 30 minut. Wodę ostrożnie przelewamy - na końcu konsystencja powinna być gęsta, bez wody.

6. 

przecier pomidorowy 150 litrów

Przecier mieszamy ze skwarkami. Do smaku doprawiamy zalewą z kapusty. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się