Oryginalny polski bigos
Tradycyjny jesienno-zimowy posiłek Słowian. Zdrowy i smaczny. W przepisie celowo nie uwzględniono przypraw, nie jest to błąd drukarski :)
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,Wędzony boczek wieprzowy,Wędzony boczek wieprzowy,karkówka wieprzowa,boczek wieprzowy,kiełbasa,Wieprzowina,Kuchnia polska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kuchnia polska
Składniki
Składniki
Wędzony boczek wieprzowy | 250 | gramów | |
boczek wieprzowy | 300 | gramów | |
karkówka wieprzowa | 300 | gramów | |
kiełbasa | 150 | gramów | |
kiszona kapusta | 1 | kilogram | |
przecier pomidorowy | 150 | litrów | |
smalec | 1 | łyżka | |
woda | ½ | litra |
Przepis

2.
Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów
Wędzony boczek wieprzowy kroimy na drobne kawałki. Na patelni na średnim ogniu wytapiamy skwarki.

3.
karkówka wieprzowa 300 gramów • boczek wieprzowy 300 gramów
Mięso z karkówki i boczku kroimy na kostki 2x2x2 cm i na rozpalonym oleju smażymy tak, aby mięso zmieniło kolor na jasny ze wszystkich stron.

4.
W większym garnku na nieznacznie rozgrzanej patelni podgrzewamy przygotowaną kapustę. Następnie dodajemy mięso, dolewamy wody i dusimy około 30 minut.

5.
kiełbasa 150 gramów • Wędzony boczek wieprzowy 150 gramów
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędzony boczek i gotujemy przez kolejne 30 minut. Wodę ostrożnie przelewamy - na końcu konsystencja powinna być gęsta, bez wody.

6.
przecier pomidorowy 150 litrów
Przecier mieszamy ze skwarkami. Do smaku doprawiamy zalewą z kapusty. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Smacznego!