Oryginalny polski bigos
![Oryginalny polski bigos](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000283/img_pl_4x3/oryginalny-polski-bigos_00180.jpg)
Tradycyjny jesienno-zimowy posiłek Słowian. Zdrowy i smaczny. W przepisie celowo nie uwzględniono przypraw, nie jest to błąd drukarski :)
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,Wędzony boczek wieprzowy,Wędzony boczek wieprzowy,karkówka wieprzowa,boczek wieprzowy,kiełbasa,Wieprzowina,Kuchnia polska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kuchnia polska
Składniki
Składniki
Wędzony boczek wieprzowy | 250 | gramów | |
boczek wieprzowy | 300 | gramów | |
karkówka wieprzowa | 300 | gramów | |
kiełbasa | 150 | gramów | |
kiszona kapusta | 1 | kilogram | |
przecier pomidorowy | 150 | litrów | |
smalec | 1 | łyżka | |
woda | ½ | litra |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0364.jpg)
2.
Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów
Wędzony boczek wieprzowy kroimy na drobne kawałki. Na patelni na średnim ogniu wytapiamy skwarki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0366.jpg)
3.
karkówka wieprzowa 300 gramów • boczek wieprzowy 300 gramów
Mięso z karkówki i boczku kroimy na kostki 2x2x2 cm i na rozpalonym oleju smażymy tak, aby mięso zmieniło kolor na jasny ze wszystkich stron.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0369.jpg)
4.
W większym garnku na nieznacznie rozgrzanej patelni podgrzewamy przygotowaną kapustę. Następnie dodajemy mięso, dolewamy wody i dusimy około 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0372.jpg)
5.
kiełbasa 150 gramów • Wędzony boczek wieprzowy 150 gramów
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędzony boczek i gotujemy przez kolejne 30 minut. Wodę ostrożnie przelewamy - na końcu konsystencja powinna być gęsta, bez wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0373.jpg)
6.
przecier pomidorowy 150 litrów
Przecier mieszamy ze skwarkami. Do smaku doprawiamy zalewą z kapusty. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000283/small/IMG_0375.jpg)
Smacznego!