Oryginalny polski bigos

Tradycyjny jesienno-zimowy posiłek Słowian. Zdrowy i smaczny. W przepisie celowo nie uwzględniono przypraw, nie jest to błąd drukarski :)
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,Wędzony boczek wieprzowy,Wędzony boczek wieprzowy,karkówka wieprzowa,boczek wieprzowy,kiełbasa,Wieprzowina,Kuchnia polska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kuchnia polska
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
334 g
Energia porcji
465 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
| Wędzony boczek wieprzowy | 250 903  | gramów kcal  | |
| boczek wieprzowy | 300 1050  | gramów kcal  | |
| karkówka wieprzowa | 300 861  | gramów kcal  | |
| kiełbasa | 150 467  | gramów kcal  | |
| kiszona kapusta | 1 200  | kilogram kcal  | |
| przecier pomidorowy | 150 103  | mililitrów kcal  | |
| smalec | 1 135  | łyżka kcal  | |
| woda | ½ 0  | litra kcal  | 
Przepis

2.
Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów
Wędzony boczek wieprzowy kroimy na drobne kawałki. Na patelni na średnim ogniu wytapiamy skwarki.

3.
karkówka wieprzowa 300 gramów • boczek wieprzowy 300 gramów
Mięso z karkówki i boczku kroimy na kostki 2x2x2 cm i na rozpalonym oleju smażymy tak, aby mięso zmieniło kolor na jasny ze wszystkich stron.

4.
W większym garnku na nieznacznie rozgrzanej patelni podgrzewamy przygotowaną kapustę. Następnie dodajemy mięso, dolewamy wody i dusimy około 30 minut.

5.
kiełbasa 150 gramów • Wędzony boczek wieprzowy 150 gramów
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędzony boczek i gotujemy przez kolejne 30 minut. Wodę ostrożnie przelewamy - na końcu konsystencja powinna być gęsta, bez wody.

6.
przecier pomidorowy 150 mililitrów
Przecier mieszamy ze skwarkami. Do smaku doprawiamy zalewą z kapusty. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Smacznego!



















