Surówka z białej kapusty i marchewki

Ulubiona klasyczna surówka z młodej białej kapusty w słodko - kwaśnej marynacie. Podajemy z pieczonym lub duszonym mięsem.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,marchew,Sałatki warzywne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) › Sezon - Marchewka ›Składniki
Składniki
| cebula | 120 53 | gramów kcal | |
| cukier puder | 30 117 | gramów kcal | |
| cytryna | 1 ?? | sztuka kcal | |
| kapusta biała | 1 290 | kilogram kcal | |
| marchew | 200 90 | gramów kcal | |
| ocet | 15 7 | mililitrów kcal | |
| oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
| sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
| woda | 0 ?? | kcal | |
| woda | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
kapusta biała 1 kilogram
Kapustę cieniutko kroimy. Wkładamy ją do durszlaka. Durszlak wkładamy do miski.

2.
Kapustę zalewamy gorącą wodą i przez minutkę pozostawiamy w wodzie. Potem durszlak wyciągamy, by cała woda odciekła a kapustę wkładamy do miski.Zostawiamy do wystygnięcia.

3.
cebula 120 gramów • marchew 200 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na cieniutkie piórka, które rozdzielimy. Obieramy marchewkę i na drobno strugamy.


5.
woda 300 mililitrów • cukier puder 30 gramów • ocet 15 mililitrów • oliwa 2 łyżki • cytryna 1 sztuka
Zalewamy wodą w której wcześniej rozpuściliśmy cukier i dolaliśmy do niej ocet. Na koniec dodajemy olej, sok z cytryny do smaku i surówkę dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki. Około pół godziny przed podaniem wyciągamy i zostawiamy do ogrzania się do temperatury zbliżonej do pokojowej.

Smacznego!























