swiatwemnie.pl

Surówka z białej kapusty i marchewki

Ulubiona klasyczna surówka z młodej białej kapusty w słodko - kwaśnej marynacie. Podajemy z pieczonym lub duszonym mięsem.

 

Ilość porcji: 6

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula120gramów
Cukier puder30gramów
Cytryna1sztuka
Kapusta biała1kilogram
Marchew200gramów
Ocet15mililitrów
Oliwa2łyżki
Sól1łyżeczka
Woda
Woda300mililitrów

1. 

kapusta biała 1 kg

Kapustę cieniutko kroimy. Wkładamy ją do durszlaka. Durszlak wkładamy do miski.

2. 

woda

Kapustę zalewamy gorącą wodą i przez minutkę pozostawiamy w wodzie. Potem durszlak wyciągamy, by cała woda odciekła a kapustę wkładamy do miski.Zostawiamy do wystygnięcia.

3. 

cebula 120 g  marchew 200 g

Cebulę obieramy, kroimy na cieniutkie piórka, które rozdzielimy. Obieramy marchewkę i na drobno strugamy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Cebulę razem z marchewką dodajemy do kapusty, solimy i mieszamy.

5. 

woda 300 ml  cukier puder 30 g  ocet 15 ml  oliwa 2 łyżki  cytryna 1 sztuka

Zalewamy wodą w której wcześniej rozpuściliśmy cukier i dolaliśmy do niej ocet. Na koniec dodajemy olej, sok z cytryny do smaku i surówkę dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki. Około pół godziny przed podaniem wyciągamy i zostawiamy do ogrzania się do temperatury zbliżonej do pokojowej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się