swiatwemnie.pl

Surówka z białej kapusty i marchewki

    

Ulubiona klasyczna surówka z młodej białej kapusty w słodko - kwaśnej marynacie. Podajemy z pieczonym lub duszonym mięsem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

cebula120gramów
cukier puder30gramów
cytryna1sztuka
kapusta biała1kilogram
marchew200gramów
ocet15mililitrów
oliwa2łyżki
sól1łyżeczka
woda-
woda300mililitrów

1. 

kapusta biała 1 kilogram

Kapustę cieniutko kroimy. Wkładamy ją do durszlaka. Durszlak wkładamy do miski.

2. 

woda

Kapustę zalewamy gorącą wodą i przez minutkę pozostawiamy w wodzie. Potem durszlak wyciągamy, by cała woda odciekła a kapustę wkładamy do miski.Zostawiamy do wystygnięcia.

3. 

cebula 120 gramów  marchew 200 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na cieniutkie piórka, które rozdzielimy. Obieramy marchewkę i na drobno strugamy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Cebulę razem z marchewką dodajemy do kapusty, solimy i mieszamy.

5. 

woda 300 mililitrów  cukier puder 30 gramów  ocet 15 mililitrów  oliwa 2 łyżki  cytryna 1 sztuka

Zalewamy wodą w której wcześniej rozpuściliśmy cukier i dolaliśmy do niej ocet. Na koniec dodajemy olej, sok z cytryny do smaku i surówkę dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki. Około pół godziny przed podaniem wyciągamy i zostawiamy do ogrzania się do temperatury zbliżonej do pokojowej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się