Duszona biała kapusta
Duszoną kapustę najlepiej podawać z pieczoną kaczką lub pieczoną wieprzowiną. Przygotowując kapustę doprowadzimy cukier do karmelizacji, musimy wiedzieć, że gotowe danie będzie miało zawsze inny kolor, w zależności od stopnia karmelizacji cukru.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne Bezglutenowe Sezonowe przepisy Bezlaktozowe Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona)
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
kapusta biała | 1600 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
ocet | 4 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Krojenie kapusty
kapusta biała 1600 gramów
Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

2. Przygotowanie cebulowo - karmelowej podstawy
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy. W głębokim garnku rozgrzewamy, dodajemy cebulę i dusimy chwilę pod przykryciem. Cebula nie może się przypalić. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji.

3.
sól 2 łyżeczki • kminek 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów
Do garnka dodajemy pokrojoną kapustę, sól oraz kminek. Dobrze wszystko ze sobą mieszamy. Jeżeli kapusta jest bardziej sucha bądź twarda (zimowa), można ją w razie potrzeby podlać wodą. Kapustę, czasem mieszając, dusimy pod przykryciem przez 20 - 30 minut.

4.
ocet 4 łyżki
Do gotowej już kapusty dolewamy ocet i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne można dodać więcej soli.

Smacznego!