swiatwemnie.pl

Duszona biała kapusta

Duszoną kapustę najlepiej podawać z pieczoną kaczką lub pieczoną wieprzowiną. Przygotowując kapustę doprowadzimy cukier do karmelizacji, musimy wiedzieć, że gotowe danie będzie miało zawsze inny kolor, w zależności od stopnia karmelizacji cukru.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula300gramów
Cukier kryształ2łyżki
Kapusta biała1600gramów
Kminek1łyżeczka
Ocet4łyżki
Olej słonecznikowy20mililitrów
Sól2łyżeczki
Woda100mililitrów

1. Krojenie kapusty

kapusta biała 1600 g

Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

Krojenie kapusty

2. Przygotowanie cebulowo - karmelowej podstawy

cebula 300 g  olej słonecznikowy 20 ml  cukier kryształ 2 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy. W głębokim garnku rozgrzewamy, dodajemy cebulę i dusimy chwilę pod przykryciem. Cebula nie może się przypalić. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji.

Przygotowanie cebulowo - karmelowej podstawy

3. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka  woda 100 ml

Do garnka dodajemy pokrojoną kapustę, sól oraz kminek. Dobrze wszystko ze sobą mieszamy. Jeżeli kapusta jest bardziej sucha bądź twarda (zimowa), można ją w razie potrzeby podlać wodą. Kapustę, czasem mieszając, dusimy pod przykryciem przez 20 - 30 minut.

4. 

ocet 4 łyżki

Do gotowej już kapusty dolewamy ocet i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne można dodać więcej soli.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się